Amikor a gasztronómia szóba kerül, akkor az ember általában vagy az olaszokra, franciákra, esetleg a japánokra, ha nagyon muszáj, akkor a kínaiakra gondol, de a legritkább esetben ugrik be Peru neve. Ami súlyos hiba...
Idén is, mint minden évben, kiosztották a World Travel Awards által szervezett World's Leading Culinary Destination (azaz a világ vezető kulináris célországának járó) díjat.
Noha olyan versenytársai akadtak, mint Kína, Thaiföld, Japán, Mexikó, Malajzia, az Egyesült Államok, Olaszország és Franciaország, némi meglepetésre az első helyet Peru szerezte meg.
A World Travel Awards azért jött létre még 1993-ban, hogy a turisztika lehetőleg minél több szegmensében díjazni tudják a legkiemelkedőbb teljesítményeket.
A díj igen komoly szakmai elismerés, az idén december közepén, Új-Delhiben megrendezett gála előtt több mint 170 országból mintegy 800 ezer szavazat érkezett szakemberek és utazók részéről.
Az elmúlt tíz évben a perui konyha lassan de biztosan egyre népszerűbbé vált, amiben nem kis szerepe volt a világhírű perui séfnek, Gastón Acuriónak (a nyitóképen ő mosolyog) is, aki a nemzetközi színtéren is elismertté tette hazája ízeit.
„A kulináris hagyomány és változatosság, ami az óceán partjától indulva át az Andokon egészen a dzsungelig érve jellemzi országunkat, különbözteti meg Perut a világ többi részétől" – vélte a latin-amerikai ország turisztikai hivatala, a PromPeru igazgatója, Liz Chuecas.
A legnevesebb perui séfek jellemzően a fővárosban, Limában dolgoznak, és talán érdemes megemlíteni pár nevet és éttermet, ha véletlenül valaki arra tévedne...
A 34 éves (a legutolsó képen látható) Virgilio Martinez a Restaurante Central tulajdonosa és séfje, a már említett Gastón Acurio első éttermére, a Astrid & Gastónra alapozva már egész nemzetközi birodalmat épített ki és ott van még Pedro Miguel Schiaffino, aki a Malabar Restaurant nevű helyet működteti San Isidróban.
Szóval ha jót szeretnének enni, és új, friss ízekre vágynak, akkor irány Peru!