Az olasz fővárosban bármennyi időt képesek lennénk eltölteni és akkor sem telnénk be a csodáival. Ma azonban nem az építészetről, a műalkotásokról, múzeumokról lesz szó – ma a hasunkra koncentrálunk. Egyet ígérhetünk: érdemes velünk tartani!
Róma annyi csodát kínál az utazónak, hogy a nagy rohanásban könnyen megfeledkezhetünk a több mint 2500 éves város egyik különlegességéről: az általa kínált gasztronómiai élményekről. Ma ebben szeretnénk segíteni azzal, hogy bemutatunk öt olyan helyet, ahová szerintünk (és a Travel with Kat oldal szerzője, Kathryn Burrington szerint) érdemes ellátogatni.
1. A római tészták ura
Ha Olaszország, akkor tészta, ez nyilván nem lehet kérdés. A „hol?" már annál inkább, hiszen egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb helyek (bár a turisták által frekventált helyeket azért itt is érdemes fenntartásokkal kezelni).
Ha a spagetti carbonara mellett tesszük le a voksunkat, akkor erősen ajánljuk a Via dei Gubbonarin található Roscioli éttermet, annál is inkább, mert van boltrészlege is, ha esetleg vásárolnánk.
Mondani sem kell, érdemes előre asztalt foglalni, annál is inkább, mert meglehetősen kis helyről beszélünk (ahová elsősorban a helyiek járnak, ami örvendetes, miként az is, hogy kívülről meg nem mondaná az ember, hogy étteremről van szó). Ha pedig foglalunk, akkor a hátsó traktusba kérjük, ugyanis elöl található az üzletrész, és nyilván nem szeretnénk, ha körülöttünk mászkálnának.
2. Pizzaszeletek
Ha nem szeretnénk beülni, hanem csak menet közben kapnánk be valamit, akkor is érdemes a Roscioli környékén keresgélni, az Antico Forno Marco Roscioli a Via dei Chiavari 34 alatt nincs nagyon messze attól, amit a mennyországnak gondolhatunk. Érdemes megkóstolni a pizza biancát, ami feltét nélkül készül. Bár van pár szék és egy-két asztal is, a magunk részéről az „állva kézből" változat mellett tesszük le a garast.
3. A gelato
Avagy fagyizni Rómában, különösen a nyári hőségben (de a magunk részéről télen is...) nagyszerű elfoglaltság. Rómában sok a jó fagyizó és akad kevésbé jó is. A kettő között az első válaszvonal az, hogy a jó helyeken (ahol valóban kézzel készítik az édességet) csak szezonális gyümölcsből készült fagylaltot találunk. Azaz télen hiába is szeretnénk eperfagyit venni, mert nem lesz.
Ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes kipróbálni a Piazza Monte D'oro-n található Il Gelato nevű helyet (nem bonyolították túl a névadást...), ahol több mint 90 ízből válogathatunk, ami önmagában is szép teljesítmény, ám ennél is lenyűgözőbb a 17-féle (!!!) csokiíz. Ha valaki igazi különlegességre vágyik, akkor kóstolja meg a sós mogyorót, vagy a pörkölt szezámmagot, ami elég rémisztően hangzik, de állítólag finom.
4. Kávézzünk!
A kávé legalább annyira része az olasz kultúrának, mint a tészta (vagy a fagylalt...). Érdemes megfogadni a római mondást („minél rosszabb a kilátás, annál jobb a kávé"), azaz elkerülni (megint csak) a turistavonzó helyeket.
Más kérdés, hogy az általunk ajánlott Sant'Esutachio Il Caffè, ahol sokak egybehangzó véleménye szerint a legjobb kávét szolgálják fel Rómában, éppenséggel egy igen kellemes téren található, így aztán sem a látvánnyal, sem a kávéval nincs baj. Aminél azért rosszabb párosítást is el tudunk képzelni.
5. Madárlátta
Ha a fenti kellemes élményeken túl vagyunk, biztosan felmerül bennünk, hogy nem lenne rossz ezeket a lehetőségeinkhez mérten otthon is megismételni. Magyarul: vásárolni szeretnénk (ha a Roscioliban nem tettük meg), méghozzá jót. Akkor cselekszünk a legjobban, ha a Campo dei Fiori piacán felkeressük Monica és Jocelma standját, ahol kitűnő minőséget kapunk a pénzünkért, legyen szó extra szűz olívaolajról, balzsamolajról, likőrökről, szószokról, vagy bármi ínycsiklandó finomságról.