Manapság mindenki fiatalodni szeretne, és egyre kevesebben szeretnek szembenézni valódi korukkal. Azonban nem biztos, hogy ehhez mindenféle fiatalító szereket kell beszedni. (Az Egyesült Államokban ez a szektor évi 80 milliárd dolláros forgalmat bonyolít.) Elég körülnézni a megszokott ételeink között, melyiknek is van ilyen hatása, pláne milyen párosítások igazán ütősek.
A joghurtnak a kalcium és probiotikum tartalom miatt tulajdonítanak fiatalító vagy legalábbis fiatalon tartó hatást. Mivel segít a csontritkulás megelőzésében, a „jó baktériumok" pedig az emésztőrendszert segítenek rendben tartani. Az áfonya antioxidánsokban gazdag, ami egyes vélemények szerint segít fenntartani a szellemi frissességet és csökkenteni a magas vérnyomást.
2. Paradicsom és avokádó
A paradicsom a bőrt védi az annak öregedését is okozó napsugárzástól, valamint A- és C-vitamint is tartalmaz. Az avokádó E-vitamint és Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, ami a szervezet megújulási képességét javítja.
3. Fokhagyma és hal
A fokhagymának nagyon sok jótékony hatása van, ez nem újdonság. Így például segít csökkenteni a koleszterinszintet, antioxidánst tartalmaz, valamint csökkenti a vérnyomást, így a trombózisveszélyt is. A hal szintén Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amivel kapcsolatban már kimutatták, hogy növeli az esélyt a hosszabb életre. Egy kutatás szerint azon középkorú férfiak halálozási aránya, akik egy héten kétszer, háromszor halat esznek, 40%-al kisebb.
4. Zab és narancslé
A zab magas rosttartalma miatt csökkenti a magas koleszterinszintet, ráadásul szintén antioxidáns. Ha még egy pohár narancslevet is iszunk, mondjuk a zabkásánk mellé, akkor duplázzuk az esélyeket. A narancs C-vitamin és béta-karotin tartalma miatt. Ráadásul energiát is ad, így kirobbanóan egészségesen indíthatjuk a napot egy ilyen összeállítású reggelivel.
5. Kivi és dinnye
A folyadékban gazdag gyümölcsök, mint a dinnye, a barack is segítik a bőr hidratálását. A kivi leköti a szabadgyököket, amik felelősök lehetnek a rák és a szívbetegség kialakulásában is. Több kálium van benne, mint a banánban, több C-vitamin, mint a narancsban, ami szintén jó a bőrnek is.
6. Vörösbor és steak
Napi egy pohár vörösbor jótékony hatással lehet a szívre a benne található antioxidánsok és tápanyagok miatt. Ráadásul a Harvard kutatói bejelentették, hogy a vörös szőlőben található resveratrol valóban képes lassítani az öregedés hatásait. A marhahús pedig, ha valóban organikus módon tenyésztett marháról van szó, akkor az L-karnitin tartalom miatt hasznos az erő és energia megőrzésében, a zsír energiává történő lebontásában.
7. Répa és brokkoli
Egy adag brokkoli naponta az immunrendszert erősítheti, ugyanis a napi C-vitamin szükséglet kétharmada bevihető vele. A répa béta-karotin tartalma pedig nem csak a bőrsejtek megújulását segíti, hanem erőteljes antioxidáns hatású is.