Tilos a fogást fotózni! Legalább is ezt szeretné elérni néhány francia szakács, akik úgy gondolják, hogy az állandó fotózás, nyilvánvaló azonnali vagy későbbi megosztási céllal elveszi az étellel találkozás varázsát. Ezért legszívesebben megtiltanák a fotózást, de hogy ennek mennyi a realitása a mobiltelefonok korában?
Őszintén szólva, bár ez csak szubjektív vélemény, de nem sok. Ráadásul egy ínycsiklandó fotó éppenséggel jó hírét viheti az étteremnek, ahova másnak is kedve lesz betérni esetleg egy jó fotó, és néhány dicsérő szó után. Sok szakács és étteremtulajdonos alighanem ennek örülne legjobban, a közösségi oldalak és a netes fórumok korában, amikor a dolgok, akárcsak régen, szájról szájra járnak, csak éppen virtuálisan. Egy-egy pozitív vagy negatív véleménynek bizony vendégcsábító vagy éppen ellenkezőleg elriasztó hatása lehet.
Mindenesetre az egyik francia szakács addig merészkedett, hogy az étlapra feltette az áthúzott kamera jelét, ami ugye általában egyezményesen a tiltás jele. Alexandre Gauthier-t az zavarta, hogy a vendégek képesek voltak asztalt tologatni egy jó fotóért, egy kép nem is volt elég általában, hosszasan kattintgattak. Egy másik három Michelin-csillagos séf még nem tudta hogyan „tiltson” elfogadható módon. Neki a dologgal már egy kis „szerzői jogi” problémája is van, ugyanis úgy érzi, ezzel a kreációit károsítják meg, mert le lehet őket másolni, másrészt elveszik a képekkel másoktól a meglepetés erejét.
A brit séfek ennél megengedőbbek, de azt azért ők megjegyzik, hogy akkor senki ne panaszkodjon később, hogy kihűlt az étele. Mondjuk, nem tudom miért kéne, hogy annyi ideig tartson egy-két megosztandó vagy emlékül szolgáló fotó elkészítése.
Marco Pierre White éttermének három Michelin-csillaga is volt, szerinte, aki be akarja tiltani a fotózást az bizonytalan saját magával, az ételeivel kapcsolatban. Ugyanakkor az étterem egy kellemes ebéd vagy vacsora elfogyasztásáról kellene, hogy szóljon, nem a legelőnyösebb beállításról.
Ha pedig semmiképpen nem tudunk ellenállni a kísértésnek és muszáj fotóznunk, akkor tegyük minél gyorsabban, lehetőleg némított módban, ne használjunk vakut. (Menjünk ebédkor, üljünk az ablak mellé, ha ideális megvilágítást szeretnénk. Vagy helyezzük le a telefont, hogy stabil legyen, ez többet ér, mintha vakuznánk.
Egy-egy különleges alkalomkor, amikor annyira gusztusos valami, vagy különlegességet eszem, például nyaraláskor, vagy sikerül valami szépet összeütni a konyhában, én sem tudom megállni, hogy ne készítsek egy fotót. De olyan is előfordul, hogy valaki az összes étkezését dokumentálja. Javier Garcia, tulajdonképpen étkezési naplót vezet, amiből semmi, még egy szelet csoki sem maradhat ki. Hogy mindez kit érdekel? Meglepő módon, ahogy sok más netes jelenséget, az ő naplóját is vagy 9000-en követték.