Borzalmas higiénikus körülmények, mérgező pára, rákkeltő anyagok, és minősíthetetlenül rossz alapanyagok teszik tönkre a pizzaipart – ráadásul nem is akárhol, hanem Olaszországban. Itáliában áll a bál egy oknyomozó riport nyomán.
Az egyik olasz televízió időt nem sajnálva készített oknyomozó filmet a pizzáról, ami Olaszországban nyilván hálás téma, ám amit találtak, azért aligha lesznek hálásak az érintettek és nyilván alaposan elgondolkodtatja a pizza szerelmeseit.
Kiderült ugyanis, hogy az olasz pizzériák igen nagy részében egészen elképesztő (és nem ritkán életveszélyes) körülmények között készül a nemzeti eledel. Borzalmas higiénia, az elvárható minőséget meg sem közelítő alapanyagok, mérgező gázok és rákkeltő vegyi anyagok teszik tönkre az egész iparágat.
Öntisztító kemencék?
A Report című olasz tévéműsor elsősorban a pizza szülőföldjét, Nápolyt vizsgálta, a riporter, Bernardo Iovene beszélt pizzériák alkalmazottaival, mi több, be is vizsgáltatott a felszolgált ételekből.
A velencei egyetem „öko-toxikológusa”, Guido Perin azt nyilatkozta, hogy a fa égésekor keletkező rákkeltő anyagok könnyen bekerülhetnek a pizzába a kemence füstjén, vagy akár a kemence alján maradt, égett liszten keresztül.
Ami azért kínos, mert Nápolyban hagyományosan „öntisztítónak” tartják a kemencéket, de a legjobb esetben is reggel egyszer kipucolják, így a maradékok összegyűlik. „Ez ugyanaz az anyag, mint amit az autópályán egy kamion mögött haladva beszív az ember” – hangsúlyozta az egyetemi tanár.
Rémes liszt, kínai paradicsom
Nem ez az egyetlen dolog, ami finoman szólva is elgondolkodtató a pizza kapcsán: ott van a házhozszállításnál és a szupermarketekben kapható, fagyasztott pizza esetében használt papírdoboz, az elvárt minőséget meg nem ütő olajak (pálma, szója és napraforgó egyaránt).
Ráadásul az olasz pizzériák is előszeretettel használnak kínai paradicsomot a hagyományos helyi helyett (amit jó pénzért Japánba exportálnak…), a nem megfelelően hosszan keltetett tészta és a dupla nullás liszt egyre elterjedtebb használata mind-mind veszélyes az egészségre.
Visszavágtak
A nápolyi pizzériák szövetsége (az Associazione della Pizza Verace Napoletana) elnöke, Antonio Pace sajtótájékoztatón vágott vissza a vádakra, mi több, ő is előkerített egy egyetemi tanárt. Antonio Limone szerint az elemzés fő problémája az, hogy nem egész pizzákat vizsgált, hanem csak az alatta talált égett darabokat, és hogy a mérgezés veszélyével kapcsolatos megállapítások túlzóak.
Természetesen harcba szállt a pizza védelmében Nápoly polgármestere és egy campaniai szenátor is, azzal érvelve, hogy az alapvetően a szegények eledele, és nem ártana a józan eszünket megőrizni az esetében.
A műsor aztán kapott hideget-meleget a közösségi médiában is, a legkevesebb az volt, hogy hangulatkeltéssel vádolták, de volt olyan, aki azt kérdezte, hogy akkor mostantól a szex is tilos lesz-e (nem teljesen egyértelmű, a kettő hogyan kapcsolódik, de érdekes párosítás…), és végül a kedvenc megjegyzés: „Vogl'murì... ma vogl'murì cuntent”, azaz „Ha már meg kell halni, akkor legalább boldogan haljak meg”.
(via)