Valószínűleg azok vannak kevesebben, akik nem tettek valamilyen újévi fogadalmat, és arra is kerekebb összegben mernénk fogadni, hogy a fogadalmak nagy része az egészségesebb életmóddal, étkezéssel kapcsolatos. Akkor miért vásárolunk mégis többet januárban, mint az ünnepekre?
Az egészségesebb életmódot csak helyeselni lehet, legyen az rendszeres sportolás, vagy az étkezés megreformálása. Ha már itt tartunk, érdekes, a boltok januári adatain alapuló felmérést közölt a Smitshonian oldala, mely szerint januárban többet költünk élelmiszerre, mint az év végi ünnepi őrületben.
Ráadásul nem csak forintosítva (na jó, dollárosítva) vásárolunk többet, hanem kalóriaértékben is. Ennek oka pedig nem más, mint hogy az egészséges termékek mellett ugyanúgy megvesszük a korábban is rendszeresen vásárolt, egészségtelen élelmiszereket is.
A jelek szerint tehát megvan az oka annak, hogy az újévi fogadalmak a legritkább esetben tartanak sokáig és vannak bármilyen hatással az életünkre. A Vermont Egyetem szakemberei New York állam több nagy boltláncával és 207 családdal együttműködve készítették el a felmérést, melyben a vásárlási szokásokat vizsgálták az év végi ünnepi, azt azt követő január-márciusi és az alapnak vett nyári-őszi eleji időszakban. Az egyetem munkatársai a boltok saját minősítési rendszerét használva helyezték az egyes élelmiszereket a különböző kategóriákba az egészségestől az egészségtelenig.
Meglepő fordulat az ünnepek után
Az nem okozott meglepetést, hogy az év végi ünnepi időszakban meglehetősen sok egészségtelen élelmiszert vásároltak a családok. Ebben a pár hétben az erre fordított összeg 15 százalékkal volt magasabb, mint az alapként tekintett nyári-őszi periódusban, és ennek az emelkedésnek a háromnegyedét az egészségtelen élelmiszerek tették ki.
„Ezeket az eredményeket vártuk, ami viszont az ünnepek után történt, az meglepett. Annyiszor halljuk az egészséges étkezésről szóló fogadalmat, eközben a számok azt mutatják, hogy miközben valóban többet is vásárolnak az ilyen termékekből, nem csökken a megvásárolt egészségtelen élelmiszerek mennyisége sem” – mondta Lizzy Pope.
A januári-márciusi időszakban az egészséges élelmiszerek eladása 18,9 százalékkal van az ünnepi hetek, és közel 30 százalékkal az alapidőszak fölött, ugyanakkor a többiből nem vásárolunk kevesebbet, így a megvett kalóriaérték valójában 9 százalékkal több, mint az ünnepi időszakban.
Már a vásárlástól egészségesnek érezzük magunkat?
Arra viszont csak elképzelések vannak, hogy miért történik mindez így. Az egyik magyarázat szerint azért, mert az emberek úgy érzik, már pusztán azzal megfeleltek az egészséges életmóddal kapcsolatos fogadalmuknak, hogy megvették a megfelelő élelmiszereket.
A másik, hogy a kevésbé egészséges ételekkel az ünnepek után fellépő, depresszív időszakot próbálják kompenzálni, így egyfajta egyensúlyt alakítanak ki önmagukban.
Érdekes módon arra sincs egyelőre adat, hogy az év mely szakában térünk vissza az alapnak számító nyári-őszi időszak vásárlásaihoz, valószínűleg a tavasz végén, amikor már fenyegetően közelít a bikiniszezon, ahol semmi sem rejti a felesleget.
A kérdés most már csak az, milyen stratégiát követve tudunk egészségesebben étkezni. Az egyik ilyen jól bevált, régi módszer a lista írása, és a ragaszkodás az azon feltüntetett tételekhez… Nekünk bevált, úgyhogy ezt igazán őszintén ajánljuk.