A repülőtéri ételválasztékról az embernek még ma is a rémes és a drága (esetleg a rémesen drága) szavak jutnak az eszébe, és persze nem véletlenül, hiszen a legtöbb helyen ez vár az utasokra. Ám vannak, ahol már rájöttek, hogy érdemes igazi ínyencségekkel és luxuséttermekkel várni az utazókat.
Legutóbb a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren nyílt egy stílszerűen I Love Paris nevet viselő étterem, aminek kínálatát a háromcsillagos (!!) Michelin-séf, Guy Martin álmodta meg, a belső kialakításáért pedig India Mahdavi felelt.
A dolog érdekessége, hogy az étterembe csak azok az utasok ülhetnek majd be, akiknek érvényes jegyük van az Egyesült Államokba, vagy Ázsiába. Hogy ennek mi az értelme? Nos, a cél egyértelmű: elcsábítani őket egy kis párizsi tartózkodásra.
A menüt is ennek megfelelően állították össze, az olyan (természetesen különlegesen elkészített) standardok, mint a hamburger mellett a francia konyha különlegességeit is kínálják, de akad itt tapas, homár és mindenféle vegetáriánus ételsor is. A legolcsóbb menü 30 euró (kb. 10 ezer forint), szóval még égbekiáltónak drágának sem nevezhető.
„Célunk az, hogy megpróbáljuk az egyszeri kínai utazót meggyőzni arról, inkább Párizsban álljon meg egy kis nézelődésre, mint Londonban vagy Dubaiban” – mondta a repülőtér igazgatóhelyettese, Laure Baume.
Ha már egyébként a brit fővárosnál tartunk, annak repterén, a Heathrow-n (egészen pontosan a Terminal 2-n) is van ilyesmi étterem, a Perfectionist's Café-t Heston Blumenthal neve fémjelzi.
De nem ő az első szupersztár, aki felfedezte a repülőterekben rejlő lehetőségeket, hiszen Gordon Ramsay-nek szintén a Heathrow-n (igaz az 5-ös terminálon) van egy Planet Food nevű helye, a spanyol Carles Gaig a Barcelona-El Prat-on nyitott egy éttermet.
Az Egyesült Államokban Los Angelesben és a kanadai Toronto repterén is találhatunk helyi jónevű szakácsok által futtatott étkező helyeket a CNN összeállítása szerint.