Húsvét előtt (és úgy általában is…) mi lehetne jobb hír, mint hogy egy nemrégiben publikált kutatás tanúsága szerint a csokoládé okosabbá tesz. Az már nem akkora öröm, hogy persze ezt is csak mértékkel érdemes fogyasztani.
A történet négy évtizede, az 1970-es évek közepén kezdődött, amikor Merrill Elias pszichológus és csapata elkezdte vizsgálni, milyen kapcsolat van az emberek vérnyomása és agyműködése között.
A mintát 1000, New York államban élő ember szolgáltatta, és a kísérlet a maga útján haladt is évtizedekig előre, a csokoládé azonban szóba sem került. Egészen addig, míg valamikor a 90-es évek végén az az ötletük nem támadt, hogy megkérdezzék a résztvevőket étkezési szokásaikról is.
Össze is állítottak egy új kérdőívet, ezen keresztül aztán 2001 és 2006 között vizsgálódtak és rá is bukkantak valamire. Kiderült ugyanis, hogy akik legalább hetente egyszer ettek csokoládét, jobb kognitív teljesítményre voltak képesek. Ráadásul az eltérés elég jelentős volt.
A februárban megjelent tanulmány egyébként jórészt Georgina Crichton érdeme, aki az elemzést vezetve végignézte az adatokat. Az már korábban kiderült, hogy a csokoládénak több pozitív egészségügyi hatása is van, ugyanakkor eddig nem sokan foglalkoztak az agyra és a viselkedésre gyakorolt következményekkel.
A University of South Australia kutatója ugyanakkor rájött, hogy egyedülálló lehetőséghez jutott, hiszen hatalmas és alaposan dokumentált mintával dolgozhatott.
Ha nem emlékszik egy telefonszámra
Az első elemzésekben a csapat arra jött rá, hogy azok, akik saját bevallásuk szerint legalább hetente egyszer fogyasztottak csokoládét, azok sokkal jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint azok, akik ritkábban.
„Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy akik több csokoládét esznek, azok jobban emlékeznek egy telefonszámra vagy bevásárló-listára, és a többieknél inkább képesek egyszerre több dolgot csinálni, például autóvezetés közben beszélni” – mondta Georgina Crichton a brit Independentnek.
A jelenség már csak azért is izgalmas, mert a csokoládé cukortartalma miatt a kutatók pont ellenkező eredményre számítottak, ugyanakkor az is igaz, hogy a csokoládé sok olyan anyagot is tartalmaz, például flavanolt, aminek pozitív hatása van az agyműködésre.
Csak mértékkel
Ami viszont legalább ilyen fontos, hogy túl sokat azért nem szabad enni a csokoládéból és az pláne nem váltja ki az egészséges étkezés egyéb elemeit – figyelmeztetnek a kutatók.
„Jelenleg annyit jelenthetünk ki, hogy kis mennyiséget minden bűntudat nélkül fogyaszthatnak azok, akik egyébként odafigyelnek a kiegyensúlyozott étkezésre” – hangsúlyozza Merrill Elias.
Egyszóval húsvét ide vagy oda, a lényeg az, hogy csak mértékkel adózzunk a csokoládé élvezetének!
(Fotó: pixabay.com/AlexanderStein)