Méghozzá nem is akárhol, hanem az Egyesült Királyságban. A divathullám ráadásul egészen váratlan helyről indult ki, és egyelőre nem látszik, hol ér majd véget, ha egyáltalán véget ér. Egy biztos: a legendás angol tea változóban.
Egyre több a különleges teát kínáló üzlet az Egyesült Királyságban, ami már csak azért is izgalmas jelenség, mert az ember azt gondolná, hogy a szigetország már eleve tele van különleges teákat kínáló üzletekkel. Pedig nem.
A hagyományos brit tea iránti kereslet az elmúlt években (egészen pontosan 2010 óta) több mint 20 százalékkal esett vissza, ám ezzel párhuzamosan megugrott a kereslet a minőségi, gyógy- és gyümölcsteák iránt, főleg a fiatal, 25-34 éves korosztályban.
Ami ennél is meglepőbb, hogy ez a divathullám nem másnak, mint a kávénak köszönhető, nyilatkozta a The Daily Telegraphnak a minőségi teákkal foglalkozó Whittard of Chelsea termékmenedzsere.
„A független kávéboltok és kávézók terjedése felkeltette az emberek érdeklődését a különböző eredetű és ízű kávék iránt. Most ugyanez történik a teákkal is” – fogalmazott Bethan Thomas.
De nemcsak a kíváncsiság, hanem bizonyos teafajták egészségre gyakorolt pozitív hatása is erősíti az érdeklődést. „A legkiugróbb emelkedés a gyümölcs- és gyógyteák iránt van, ezeket azok keresik, akik csökkentenék a koffeinbevitelüket, míg a zöld teát a magas antioxidáns értéke miatt részesítik előnyben” – tette hozzá a szakember.
Emellett persze a gasztronómiai kalandvágy is közrejátszik, azaz a hagyományos Earl Grey és English Breakfast mellett egyre többen vágynak valami különlegességre is.
Változóban a tea fogyasztásának módja is. Míg korábban elsősorban magában (vagy teasüteménnyel) itták, addig mostanában különböző ételek kiegészítőjeként, sőt, kiteljesítőjeként is népszerű ital, nem csoda, hogy egyes helyeken már hatfogásos „teamenüket” kínálnak. Ráadásul a teát egyre gyakrabban használják fűszerként, a matcha nevű zöldteát például muffinokhoz, de még sorolhatnánk.
Az pedig már nem is meglepő, hogy egyre többen vannak, akik nem csak fogyasztják, de készítik is a teát, a London’s Tea Studio például rendszeresen szervez tea és sajtkóstolót, teafőző tanfolyamokat tartanak, és akadnak olyan vacsoraklubok, ahol minden fogáshoz teát szolgálnak fel, és nem feltétlenül italként, van ahol a rákhoz adnak zöldteás majonézt, vagy a gombás rizottót ízesítik Pu-erh teával, vagy a sajttorta mellé tálalnak oolong szirupot.
Aki mégis inkább hagyományos formában fogyasztaná a teát, az is jobban teszi, ha elfelejti a tejet és a cukrot, és feketén issza. A Comins Tea House tulajdonosa, Rob Comins szerint ez a két kiegészítő anno is csak azért került az italba, mert századokkal ezelőtt a fekete tea túlságosan keserű volt és a minőségével kapcsolatban is joggal merültek fel kifogások.
Amiről ma már a minőségi teák tényleg forrongó piacán szó sem lehet.