Szembe kell néznünk a szomorú ténnyel, hogy visszavonhatatlanul véget ért a nyár, jönnek azok a hónapok, amikor egyre nehezebb (vagy legalábbis drágább) egészségesen étkezni. A jó hír az, hogy sok olyan élelmiszer van, aminek nem árt, ha lefagyasztjuk, sőt, kifejezetten előnyére válhat. Ezek közül választottunk ki ötöt.
Kezdjük egy talán kevéssé kézenfekvő példával, hiszen a kenyeret kevesen fagyasztják le, pedig nem rossz ötlet. Olyannyira nem, hogy míg a kenyér szobahőmérsékleten gyorsan áporodott lesz, esetleg megpenészedik, a fagyasztóban akár három hónapig is tárolható, csak az a lényeg, hogy kevés levegőt hagyjunk a csomagolás és a kenyér között.
Gyümölcs
Elég sokan élnek a lehetőséggel, és nagyon jól teszik, ugyanakkor arra figyeljünk, hogy lehetőleg a sok vizet tartalmazó gyümölcsöket (almát, körtét, stb.) ne fagyasszuk le, mert annak nem lesz jó vége. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen jó kis smoothie-kat lehet a fagyasztott gyümölcsből készíteni.
Fűszerek
Időről időre nekiduráljuk magunkat és veszünk friss fűszernövényeket, ám a vége eddig szinte minden esetben ugyanaz volt: egy-két alkalommal tudtuk használni, aztán utána szépen tönkrementek. Ezen segíthet a fagyasztás.
A fagyasztás technikája nem mindegy, vannak megfontolandó praktikák. Az egyik ilyen, hogy az egész leveleket jégkockakészítőbe tesszük és annyi olívaolajat öntünk rá, hogy ellepje. Ez mondjuk nem a legolcsóbb megoldás, így talán érdemesebb masszává gyúrni egy kis olívaolajjal és vízzel elegyítve és azt lefagyasztani.
Zöldségek
Ebben az esetben is igaz az, ami a gyümölcsöknél, hogy vannak bizonyos, sok vizet tartalmazó fajták, amiket nem szabad fagyasztani (ilyen például az uborka, a zeller, a saláta vagy éppen a retek). Vallomás: mi a zöldségek egy jelentős részét eleve fagyasztva vesszük (borsó, spenót, brokkoli, stb.), és ha az ember megtalálta a kedvenc és megbízható márkát, akkor ezek ritkán okoznak csalódást, és elég jól megőrzik a frissességet, sokszor jobban, mint a konzerv változat.
Húsok
A hűtőben jó esetben egy hétig tárolható biztonsággal a csirke, a marha, a sertés, a hal, így ha nem használjuk fel egy-két napon belül, érdemes lefagyasztani. Az már ízlés és döntés kérdése, hogy mi magunk fagyasztjuk, vagy eleve úgy vesszük (részünkről az első változat a gyakoribb). A kiengedésnél viszont vigyázzunk, sokan szokták simán kint hagyni a konyhai pulton éjszakára, vagy bedobni a mikróba, de egyik sem tökéletes megoldás, a legjobban akkor járunk el, ha a fokozatosság elvét betartva pár órára betesszük a hűtőbe.