A paprikának számtalan fajtája létezik, és a világ minden táján nagy népszerűségre tett szert, amióta Közép-Amerikából elindult hódító útjára. Főleg a chilinek van jelentős rajongótábora - és szintén számos altípusa. Egy dolog azonban valamennyiben közös: a paprika egyik hatóanyaga, a kapszaicin miatt erőteljesen csípnek. Ezen felül azonban mind forma, mind méret, szín, és fűszeresség szempontjából igen változatos képet mutatnak. A chili az egyik legizgalmasabb paprikafajta, amit a csúcsgasztronómia igen kifinomultan használ a világ minden táján.
Íme, hét érdekesség e Közép- és Dél-Amerikában őshonos, változatos és különleges zöldségről, ami bármilyen furcsa is, tulajdonképpen gyümölcs.
1. Több ezer fajta chilipaprikát jegyez a szakirodalom
A chili egy nagyon tág fogalom, számtalan paprikafajtát írunk le vele. Ez annak köszönhető, hogy a növény nagyon gyorsan képes mutálódni, és ennek eredményeként csak Mexikóban több mint 140 különböző típust tartanak számon. A fajtán belül is lehetnek eltérések: ízére, színére a környezet (talaj, hőmérséklet, időjárás) is hatással van.
2. A legnépszerűbb paprikák ugyanazon faj leszármazottai
Annak ellenére, hogy a rengeteg faj, létezik, ezek közül csak öt a háziasított: Capsicum annuum, C. baccatum, C. chinense C. frutescens, és a C. pubescens. A leggyakoribb a Capsicum annuum; a nagy számú C annuum fajták között találunk enyhe és csípős paprikát is, sőt, ide tartozik a jalapeno is.
3. Több ezer éves haszonnövény
A feltárások szerint a paprika az egyik első háziasított növény: több mint 6000 éves chili paprika magokat találtak Peruban és Mexikóban. Sőt, a régészek a különböző ősi főzési eszközökön is találtak chilinyomokat.
4. Itt jobban csíp, mint ott
Harapott már chilibe? Akkor biztosan tapasztalta, hogy a második harapás jobban csíp, mint az első. Ez – a közhiedelemmel ellentétben nem csak a magok miatt van: a paprika húsának szárközeli része általában erősebb, mint a hegye, mert itt található a legmagasabb koncentrációban a kapszaicin.
5. Csak az emlősöket csípi
A chili azért csíp, mert hatóanyaga, a kapszaicin megégeti és irritálja az emlősök nyálkahártyáját. A madarak azonban érdekes módon teljesen immunisak rá. Így leginkább ők a felelősek a vadon növő paprika elterjedéséért. Ugyanis előszeretettel eszik a húsával együtt a magját is, és ez utóbbi túlélve a szárnyasok emésztőszervrendszerében megtett utat, a földre pottyanva szépen kihajt.
6. A kaliforniai paprika színe az érettségtől függ
Zöld, sárga, piros kaliforniai paprika is létezik. Ezek igen eltérően néznek ki, pedig akár ugyanarról a bokorról is származhatnak. A színük ugyanis az érés folyamán vált sötétzöldből sötétpirosra (egy-két kivétel létezik, ezek sárgára vagy narancsszínűre érnek be.) A zöld paprika íze inkább keserű, mert hiányoznak belőle az érett gyümölcsre jellemző vegyi anyagok és vitaminok. A piros színért és a kellemesebb ízért a béta-karotin a felelős. Érdekesség, hogy a zölden fogyasztott Jalapeno paprika is pirosra vált a fejlődés során, de általában még éretlenül leszüretelik.
7. A kaliforniai paprika lehet lila is
Piros, zöld, narancs és sárga kaliforniai paprikával minden zöldségesnél találkozhatunk, de ez a paprika lehet lila is! Méghozzá akkor, amikor betakarítás igen korai: a sárga, narancssárga vagy piros szín megjelenése előtt leszedett paprika szép padlizsán árnyalatúvá válik, feltűnő fehér vagy lime zöld belsővel.
Próbálja ki a különleges Chilion chiliszószokat!
A Mastercard Premium Selection program keretében a premiumchili.hu webáruházban történő 5000 Ft fölötti vásárlás esetén egy darab szárított Habanero paprikát kap ajándékba.
MASTERCARD PREMIUM SELECTION AJÁNLATPróbálja ki a különleges Chilion chiliszószokat!
A Mastercard Premium Selection program keretében a premiumchili.hu webáruházban történő 5000 Ft fölötti vásárlás esetén egy darab szárított Habanero paprikát kap ajándékba. |