Miután magunk is a lelkes sajtfogyasztók közé tartozunk, nem kis örömmel olvastuk azt a tanulmányt, mely szerint nem igaz, hogy ha sok sajtot eszünk, az jelentősen megnöveli a koleszterinszintünket. Reméljük, így is van…
Az ember persze nehezen igazodik ki a különféle tudományos kutatások világában (elvégre mezei bloggerek lennénk, nem tudósok), tehát a félreértések elkerülése végett mi sem azt javasoljuk, hogy kerüljük meg az orvosunkat, ám az ír Dublin Egyetem (UCD) kutatása elég érdekesnek tűnik ahhoz, hogy foglalkozzunk vele egy kicsit. Arról nem beszélve, hogy elfogultak vagyunk a sajtokkal szemben.
Induljunk ki abból a ma általánosan elfogadott alapvetésből, hogy aki sok, telített zsírban gazdag ételt fogyaszt, annak egészségtelen mértékben emelkedhet meg a koleszterinszintje.
Az ír tudósok azt vizsgálták meg, mi a helyzet a sajtok szerelmeseivel, és arra a következtetésre jutottak, hogy noha ezeknek a tejtermékeknek magas a telített zsírtartalmuk, mégsem bizonyítható, hogy ettől emelkedne a koleszterinszint.
A kutatásban 1500, 18-90 éves ír vett részt, akiknél azt nézték, hogy milyen hatással van az egészségükre a tejtermékek (tehát a tej, a sajt, a joghurt, a vaj, stb.) napi szintű fogyasztása.
Röviden összefoglalva az eredményeket, arra jutottak, hogy a sajt esetében nincs bizonyíték arra, hogy annak fogyasztása emelné a koleszterinszintet, aminek elsősorban a többi tápanyag az oka.
„Azt tapasztaltuk, hogy noha a sok sajtot fogyasztók a többieknél jóval több telített zsírt vittek be a szerveztükbe, nem volt lényegi különbség az LDL koleszterinszintjükben” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Emma Feeney.
„Nem csak a tápanyagokat kell ugyanis figyelembe vennünk, hanem azt a mátrixot, aminek keretében elfogyasztjuk őket, valamint az általános étkezési szokásokat is” – hangsúlyozta a szakember.
Az is kiderült, hogy a magasabb napi tejtermék-bevitel általában alacsonyabb testtömegindexszel, kisebb testzsírtartalommal, alacsonyabb vérnyomással járt együtt.
Az étkezési szokások ugyanis azt mutatták, hogy akik rendszeresen fogyasztanak alacsony zsírtartalmú tejet és joghurtot, azok jellemzően több szénhidrátot visznek be a szervezetükbe.
Az is meglepő volt, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendet követők esetében magasabb volt a szervezet LDL koleszterinszintje. Mindez különösen azért érdekes, mert a hivatalos közegészségügyi irányvonal az, hogy a telített zsírokban gazdag étrend magasabb koleszterinszinthez vezet.
Éppen ezért azt javasolják, hogy egy felnőtt férfi napi 30 gramm, egy felnőtt nő pedig 20 gramm telített zsírnál ne fogyasszon többet.
Mindenesetre azt az ír tudósok is leszögezték, hogy még több kutatásra van szükség, hogy világosabban lássuk az okokat.
(Fotó: pixabay.com/HNBS)