A bioételek egyre nagyobb divatnak számítanak szerte Európában, így Magyarországon is, a bővülés hatalmas, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben lassulni fog. Más kérdés, hogy hol tudjuk a megfelelő színvonalú alapanyagokat és élelmiszereket beszerezni. Például a posztban bemutatott piacokon.
Már 2014-ben évi 26 milliárd eurós üzletet jelentett a bioélelmiszerek piaca Európában, ami túl azon, hogy hatalmas összeg, azért azt is jelzi, hogy aki szeretne így étkezni, annak sokszor elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Noha kérdőjelek azért ebben az esetben is akadnak, általában véve elmondható, hogy a fenntartható és bio életmód pozitív hatásaiban egyetértés van.
A legnagyobb felvevőpiac ezen a téren (is) Németország, ahol 2015-ben 8,6 milliárd euró értékben vásároltak biotermékeket, majd Franciaország (5,5 milliárd), az Egyesült Királyság (2,6 milliárd) és Olaszország (2,3 milliárd) következett és semmi okunk azt hinni, hogy ez a tendencia lassulna, vagy netán megfordulna.
Egy főre lebontva viszont a svájciak veszik a legtöbb bioterméket (262 euró értékben), őket a dánok (191) és a svédek (177) követik. Ráadásul vannak bizonyos termékek, melyek esetében kiugróan nagy a biováltozatok aránya. Ilyen például a tojás, Svájcban már minden negyedik eladott bio, vagy éppen a tejtermékek, ahol a piaci részesedés eléri a 10 százalékot.
Az persze már más (és erősen gyakorlati) kérdés, hogy hol vásároljuk meg ezeket, hiszen a forrás megbízhatósága nagyon nem mindegy. Lássuk, melyek az ilyen szempontból legjobb európai piacok!
Green Door Market, Dublin (Írország)
Írországban nagy hangsúlyt fektetnek a helyi termelők támogatására, és igaz ez a bioélelmiszerek esetében is. A fővárosban található Green Door Market egyik vonzereje, hogy hétről hétre ismerős arcokkal találkozhatunk a pultok mögött, ami az üzemeltetők kifejezett filozófiája. A cél tehát az, hogy az ide betérő közvetlenül a termelőtől vásárolhasson, kiiktatva így a terméket sokszor megdrágító közvetítőket, és közvetlen kapcsolatot teremtve a termelő és a vásárló között.
Raspail Marché Bio, Párizs (Franciaország)
A párizsi Raspail Marché Bio egyike a francia főváros legdrágább élelmiszerpiacainak. A Szajna bal partján található piacon vasárnaponként tartanak bionapot, és szemben a dublini meghittséggel, itt inkább a csillogáson van a hangsúly.
No és a különleges termékeken, mint amilyen a friss búzafű, a bioborok, az elképzelhetetlen sajtválaszték, a kiváló minőségű biokenyerek, csokoládék, és sorolhatnánk napestig. Csak legyen elég vastag hozzá a pénztárcánk.
Principe Real, Lisszabon (Portugália)
Lévén közel az óceánhoz, a lisszaboni Principe Real biopiaca igazi különlegességekkel is szolgál azoknak, akik szombat délután ilyesmire (és közösségi élményre) vágynak.
A hétvége első napja ugyanis általában az ingyenes kóstolás jegyében telik, szóval ilyenkor feltétlenül érdemes ellátogatni ide. A piac különlegességét egyébként emellett a bio-olívaolajok adják.
Torvehallerne, Koppenhága (Dánia)
Ha biopiac, akkor legalább egy skandináv országnak is szerepelnie kell a listán, és akkor már miért ne a koppenhágai Torvehallerne legyen az? Annál inkább, mert ez egy hatalmas piac a dán fővárosban, ahol az egzotikus fűszerektől a szépségipari termékeken át a péksüteményekig szinte minden megtalálható.
Érdemes figyelni, mert itt nem minden termék bio, de nagyrészük igen, és még így is őrületesen nagy a választék.
De Hallen, Amszterdam (Hollandia)
A De Hallent akár úgy is jellemezhetnénk, hogy a holland nagyváros válasza a Torvehallerne-re, hiszen itt sem csak alapanyagokat vásárolhatunk, hanem a több mint egy tucat food truck kínálatából is, amiben megtalálható minden a gourmet hotdogtól a vietnami Bánh mì-ig. Azért figyeljünk oda a nagy kavalkádban, hogy amit megveszünk, az valóban biotermék legyen.
(Fotó: pixabay.com/skeeze)
MASTERCARD PREMIUM SELECTION AJÁNLATDobja fel konyháját a Kookta kiegészítőivel!
20.000 Ft feletti vásárlás esetén egy Pödör tökmag- vagy mákolajat, vagy egy Fűszerész Szép borsok csomagot választhat ajándékba. |