Nagy sajtrajongók vagyunk, ezért is örültünk meg annak az amerikai kutatásnak, amely ennek a csodálatos élelmiszernek az élettani előnyeit ecsetelte, melyek között akadnak meglepők is.
A texasi A&M Egyetem kutatásának talán legfontosabb megállapítása, hogy például a brie és a cheddar fogyasztása akár 25 százalékkal is növelheti a várható élettartamot (ami azért különösen jó hír, mert ez a két fajta a kiemelt kedvenceink közé tartozik).
Mindez annak fényében igazán érdekes, hogy a sajtról azért sok nem túl hízelgő véleményt is olvashatunk, elsősorban azért, mert magas a telítettzsír-tartalma, ám nem ez az első olyan kutatás, ami az előnyeire is rávilágít. Lássuk a részleteket!
Erősíti az immunrendszert
Egy 2010-es tanulmány szerint a napi rendszeres mérsékelt sajtfogyasztás az idősebbek esetében erősítheti az immunrendszert. A finn Turku Egyetem tudósai úgy találták, elsősorban a probiotikus sajtoknak van ilyen előnyös hatása.
A hangsúly a rendszeresen és a mérsékelten van, a vizsgálatban részt vevőkkel (akik között akadt 72 évestől a 103 évesig) napi egy szelet Gouda sajtot fogyasztattak el négy héten keresztül. A kísérlet végén már érzékelhető javulást lehetett kimutatni az immunrendszerben.
A hosszú élet titka?
Egy 2015-ös tanulmány kapcsolatot mutatott ki a sajtfogyasztás és a hosszabb, egészségesebb élet között. A dániai Aarhus Egyetem tudósai ezzel magyarázták azt a „francia paradoxonnak” nevezett jelenséget, mely szerint a sok telített zsírsavat fogyasztó franciák tovább élnek.
Egy konkrét példa: míg a fejenként évi 23,9 kg sajtot fogyasztó franciáknál 82 év az átlagéletkor, addig a 11,6 kg-ot evő briteknél 81 (csak csendben jegyezzük meg, hogy azért ennek más okai is lehetnek, például az időjárás).
Jó a fogaknak
Nyilván a fogat rendesen ápolni kell, de az is igaz, hogy a sajt egyfajta védőréteget képez a fogakon, ami csökkenti a fogromlás veszélyét. Az amerikai fogorvosok szervezete által végzett kutatásban 68 gyereket vizsgáltak három csoportban. Az egyik csoport napi rendszerességgel fogyasztott sajtot, a másik cukormentes joghurtot, a harmadik pedig egy pohár tejet.
A kísérletből egyebek mellett az derült ki, hogy a sajtevők szájának pH-értéke gyorsan megemelkedett, míg a másik két esetben változatlan maradt, márpedig a tanulmány vezető szerzője, Vipul Yadav szerint a magasabb pH-érték csökkenti a fogromlás esélyét.
Segít a fogyásban
Még 2009-ben ausztrál kutatók egy csoportja végzett kísérletet, melynek lényege az volt, hogy az önként jelentkező fogyni vágyókkal a csökkentett kalóriatartalmú étkezés keretében több tejterméket fogyasztattak.
Az derült ki, hogy akik napi 3-5 alkalommal vettek magukhoz sajtot, alacsony zsírtartalmú tejet vagy joghurtot, azok fogyták a legtöbbet, miközben alacsonyabb lett a vérnyomásuk, és jelentősen nőtt az esélyük a szívbetegségek és a diabétesz elkerülésére.
Okosabbá tesz
Egy 2012-es amerikai-ausztrál kutatás (melyben 900 ember vett részt) azt találta, hogy azok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak tejterméket, jobban teljesítenek mentális képességek terén, mint azok, akik soha nem vesznek magukhoz sajtot, tejet vagy joghurtot.
(Fotó: pixabay.com/ehaslinger)