Nem mintha a szarvasgomba eddig tömegkaja lett volna, de ami most történik vele a piacon, az alighanem még az edzett és pénzes vevőket is elgondolkodtatja. Ha azt írjuk, hogy a szarvasgomba ára az egeket verdesi, akkor nem mondtunk semmit.
Az olaszországi forró és száraz nyár nem csak az olívapiacot rendítette meg, hanem alaposan betett a szarvasgombának is. Lévén Itália a legnagyobb exportőr, a dolog tulajdonképpen érthető, ám ettől még felettébb fájdalmas a gasztronómia pénzes híveinek.
A szarvasgomba kilónkénti ára ugyanis meghaladta a 6000 dollárt (ez 1,6 millió forint – még egyszer hangsúlyozzuk: kilónként!) ami a duplája a tavalyinak. Ami persze drámai emelkedés, de ha abból indulunk ki, hogy a termés 90 százalékkal esett vissza, akkor voltaképpen még nem is olyan rémes.
Különösen rosszul jártak az elitéttermek, melyek két lehetőség közül választhatnak: vagy leveszik a menüről a szarvasgombás fogásokat, vagy jó képet vágnak a dologhoz és lenyelik a veszteséget – írta a Bloomberg.
Hogy példát is hozzunk, a New York-i, Mario Batali nevével fémjelzett Babbóban a fehér szarvasgombás öntet 125 dollár, ami csak 26 dollárral több, mint négy évvel ezelőtt.
Ez azt jelenti, hogy még egy ilyen exkluzív étterem sem tudja vagy akarja áthárítani a vevőkre a megugrott árat, úgy tűnik ugyanis, hogy a vevők egyszerűen nem hajlandók többet fizetni az ínyencségért.
(Fotó: visittuscany.com)