Nyilván mindenkinek volt már olyan szakasza az életében, amikor elgondolkodott azon, hogy egy kicsit (vagy teljesen) le kellene mondani a húsfogyasztásról. Mi is voltunk ezzel így, de nem mondtunk le, ami nem állásfoglalás a vegetarianizmus kérdésköre kapcsán, egyszerűen csak szeretjük a húst... Ugyanakkor érdemes megnézni, mi történik velünk, ha egyszer feladjuk a húsfogyasztást!
A washingtoni George Washington Egyetem orvosi tanszékének csapata nemrégiben megpróbálta kiszámolni, mennyi súlyt veszít valaki, ha felhagy a húsfogyasztással. A kutatásból az derült ki, hogy azok, akik vegetáriánusok lettek, átlagosan 4,5 kilót fogytak további életmódváltás nélkül (azaz nem sportoltak többet és nem is kezdték számolgatni a kalóriákat).
2. Megváltoznak a bélbaktériumok
Az vagy, amit megeszel – számtalanszor hallottuk ezt gyerekkorunkban, de szüleink aligha gondoltak ilyenkor a bélbaktériumokra, pedig egy 2014-es kutatás szerint bizony a baktériumok is mások ahhoz mérten, hogy mit eszik az ember. A legnagyobb különbség persze a mindenevők és az állati eredetű táplálékot egyáltalán nem fogyasztó vegánok között van.
3. Hiány lép fel bizonyos tápanyagokban
Mielőtt az a vád érne minket, hogy csak a pozitívumokat emeljük ki, íme, egy fontos negatív következmény: bizonyos alapvető fontosságú vitaminokból (D és B12), valamint vasból egyszerűen nem jut elég a szervezetnek – állítja a brit közegészségügyi szolgálat, az NHS.
Természetesen a pótlás nem lehetetlen, de nagyon észnél kell lenni ahhoz, hogy elegendő babot, lencsét, magokat, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát (és még sorolhatnánk) együnk, és akkor a különböző szójatermékekről, tojásról, élesztőt tartalmazó ételekről nem is beszéltünk.
4. Csökken a rák kialakulásának veszélye
Az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint a feldolgozott húskészítmények rákkelőt hatásúak (szegény bacon, szegény szalámi…), és a vörös hús sem kapott sokkal jobb elbánást. A szakemberek szerint napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a bélrák kialakulásának esélyét.
Ez persze elsőre soknak tűnik, de ha lefordítjuk a hétköznapok nyelvére, kicsit másként hangzik a dolog, hiszen például az Egyesült Királyságban 100-ból 6 embernél áll fenn a bélrák kialakulásának az esélye, a 18 százalékos emelkedés pedig plusz egy embert jelent, és bár minden ember sok, azért ez mégis kicsit másként hangzik.
5. Kisebb eséllyel lesznek szívproblémáink
A vörös hús nem tesz túl jót a szívnek – állítja az amerikai Lerner Kutatóintézet tanulmánya, méghozzá a benne található karnitin miatt. Ami azért furcsa, mert a karnitin alapvetően nélkülözhetetlen a szívizom számára, és a növekedéshez, fejlődéséhez, az izomzat fejlődéséhez. Ráadásul helyreállítja a normális szívműködést, javítja az izomzat oxigénellátását, ugyanakkor a tanulmány szerint olyan reakciókat is beindít, melyek hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához.
(Fotó: pixabay.com/tomasdratnal)