Az utóbbi néhány évben a vörösbor megítélése egyre pozitívabb, egyre gyakrabban emlegetik például a vérképző szervekre tett jótékony hatását. Egy pohár vörösbor tehát esténként nemhogy nem rossz, hanem éppenséggel jó hatással van – a kérdés csak az, mi ennek az oka.
Tudósok szerint valóban van valami a vörösborban, ami segít megvédeni a szívet, megakadályozni a vérrögök kialakulását és lebontani a „rossz" koleszterineket. De hogy ez minek köszönhető, az máig nem egyértelmű.
Kutatók azt találták, hogy magas a szőlőnek a procianidin (flavonoid féle) és a csersav tartalma. A kettőnek együtt pozitív egészségügyi hatása van, az utóbbi például a sejteket védi az öregedéstől. A másik jótékony hatásúnak gondolt összetevő a szőlő héjában található resveratrol, az ennek tulajdonított fiatalító, egyenesen rákgyógyító hatásairól azonban megoszlanak a vélemények.
A brit Cancer Research kommunikációs munkatársa ugyanakkor óva int az alkoholfogyasztástól, mondván: még a mértékkel fogyasztott alkohol is inkább hozzájárul bizonyos rákfajták kialakulásához, mintsem segítene legyőzi azokat.
A Leicesteri Egyetemen sem állítják, hogy a vörösbor gyógyszer lenne, ugyanakkor a resveratrollal folytatott állatkísérleteik egyelőre eredményesek. Azoknál az egereknél, amik napi rendszerességgel ezt az összetevőt kapják, felére csökkent a hólyagdaganat előfordulása. A kutatásokat szeretnék tovább vinni klinikai kísérletek irányába, és remélik, hogy egyszer gyógyszer lehet a resveratrolból.
Azzal Karen Brown professzor is egyetért, hogy az alkohol nem tesz jót a ráknak, más kérdés, hogy éppen a vörösbor tartalmaz resveratrolt. Ugyanakkor annak mennyisége a borban elhanyagolható, ezért sem lehet neki konkrét egészségre kiható jótékony hatást tulajdonítani. Még akik szerint egészséges, azok is inkább a magban található anyagoknak tulajdonítják ezt.