Raj Ráchel tortatervezőnél jártunk vendégségben
Raj Ráchel tortatervező mesevilágában jártunk, ahol édes illatok ölelésében születnek a szebbnél szebb dizájntorták. Az aprócska, stílusosan elegáns üzlet ajtaja mindig nyitva áll, így bárki megcsodálhatja alkotás közben az üzlet tulajdonosát, Ráchelt, amint percek alatt különleges fantáziateremtmények születnek kezei alatt a színes marcipán rudakból.
Divattervezőnek készültél, mi inspirált arra, hogy tortadizájnnal foglalkozz?
Családi hagyomány nálunk a süteménykészítés, hiszen anyukám is imádott sütni, sőt, a tehetségét a saját cukrászdájában is kamatoztatta. A divattervező szakot pedig az édesapám támogatásával végeztem el, hisz látta, mennyire vonz a stílus és a szépség világa. Amikor felfedeztem, hogy mindez csodálatosan alkalmazható a cukrászatban is, belevágtam a tortatervezésbe, új lendületet adva a családi hagyományoknak.
Hogyan viszonyul egymással a dizájn és az ízvilág?
A dizájntorták tervezésénél figyelembe kell vennünk többek közt az alapanyagok formatartó képességét is, hiszen nem használhatunk könnyen olvadó vagy eleve túl lágy krémeket. A nyári dizájntorták esetében például a csokoládé a kedvenc alapanyagom. Ilyenkor egyébként különösen gyorsan kell dolgoznom, hiszen a díszbevonatot alkotó marcipánmassza nagyon hamar megolvad a nagy melegben. A klasszikus, könnyed ízvilágú, gyümölcs alapú torták azonban lehetőséget adnak a fantázia szárnyalására, ami az összetevőket illeti.
A sütemények és a torták hagyományos vagy saját receptek alapján készülnek?
Ez változó. Vannak olyan hagyományos családi receptek, amelyek úgy tökéletesek, ahogy vannak, egyszerűen vétek lenne bármit is elvenni belőlük vagy épp hozzájuk tenni. Ilyen például a flódnink, vagy a Raj Ráchel flódnija, amelynek elkészítését édesanyámtól tanultam. És természetesen vannak saját alkotásaim mint például a cukormentes torták, amelyekhez természetes fruktózt használunk, így a cukorbetegek számára is fogyaszthatóak. Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyarország Cukormentes Tortája versenyben a diós-vaníliás csipkebogyó tortánk kapta a „A leginnovatívabb recept” különdíjat.
Egy másik „leg”-gel is büszkélkedhettek. A Raj Ráchel flódnijából elkészítettétek a világ legnagyobb flódniját.
A férjem - és egyben üzlettársam - ötlete volt, hogy készítsük el a rekorder flódnit. Az óriássüti a 20. Sziget Fesztiválon, a Hungarikum Faluban készült 2012. augusztus 8-án, és 1600 darabból állt. Ha az egyenként 6 cm magas flódnikat egymásra tennénk, akkor a torony 96 méter magas lenne. Ennek ellenére egészen hamar elfogyott a szigetlakóknak köszönhetően.
Melyik torta jelentette eddig a legnagyobb kihívást?
Egy díjátadó gálára készítettem el a tipográfia kategóriához a Pandora névre keresztelt, életnagyságú hölgyszobrot – tortából. A tortahölgy hason feküdt, és marcipánbetűkkel írt könyv hevert előtte. Mit mondjak, érdekes élmény volt megalkotni, de főként felszeletelni.
Hogyan születnek a személyre szabott torták?
Számomra nagyon fontos tudni, hogy kinek lesz a torta, és milyen alkalomra. Ezért, mielőtt belevágnék az alkotásba, általában leülünk a megrendelővel, aki elmeséli a történetüket. Így bele tudom szőni a dizájnba az ajándékozó és az ajándékozott személyiségét is. Így lehet valóban különleges ajándék a személyre szabott torta.
MASTERCARD PREMIUM SELECTION AJÁNLAT Bármilyen torta online vásárlása esetén egy „Raj Ráchel Flódnija” sütemény jár ajándékba.
Ha a MasterCard Premium Selection program keretében a www.torta.hu webáruházon keresztül online bármilyen tortát vásárol, egy „Raj Ráchel Flódnija” sütemény jár Önnek ajándékba 690,- Ft értékben. További részletek itt olvashatók. |