A 19. század közepe és vége között halak szárított úszóhólyagjából kivont kollagént használták a Guinness-sörhöz derítő anyagként. Ezek az anyagok a fel nem oldódó maradék szennyeződéseket vonják ki a sörből és a borból, megkötik őket, hogy az ital tisztának legyen minősíthető.
A Guinness naponta 10 millió pint sört ad el a világ 100 országában. Szt. Patrik napján ez a szám akár 13 millióig emelkedhet. Amikor Arthur Guinness megnyitotta üzletét 1759-ben Dublinban, nem is álmodta, hogy itala egyszer Írország nem hivatalos jelképe lesz. Még Barack Obama amerikai elnök is ezzel a sörrel emlékezett meg ír felmenőiről, amikor tavaly Írországba látogatott.
De a Guinness bizony nem mindenkinek való, így problémát jelenthet a vegetáriánusoknak és a vegánoknak, méghozzá az úszóhólyag maradványok miatt.
A zselészerű anyagot, amit a hal hólyagjából vonnak ki, a söröshordóba teszik, hogy leülepítse a maradék szilárd anyagokat, például élesztőt és egyéb szennyeződéseket. Ez utóbbiak miatt homályos a sör, ami nem kívánatos jelenség. A zselészerű anyag megköti ezeket az úszó részecskéket, majd leszáll a hordó aljára. A sör ízére nincsen hatással.
Az oroszoktól jött
Az Enciklopédia Britannica 1797-es kiadása szerint a hólyagból a halenyv kivonásának a tudománya az oroszok kezében volt, akik nagyon erős ragasztót készítettek belőle. Aztán arra is rájöttek a kísérletek nyomán, hogy mi egyébre lehet még használni a halmembránt.
A módszer, hogy kiveszik a frissen fogott hal hártyás részeit, amit feltekernek, megszárítanak. Minél vastagabb a hólyag, annál jobb a hártya. A legjobb az édesvízi halak hólyagja, mert rugalmasabb és finomabbak. A jó hártyát, ha a fény felé tartjuk prizmaszerűen működik.
A Guinness dublini sörfőzdéjében kezdte el a halenyvet használni a 19. század közepe és vége között. Ma már rendelkezésre áll a modern zselatin, így a halenyvet már csak ritkán használják, például a brit ale-k hordóiban. Ott még használnak halenyvet, zselatint, glicerint.
Vegetáriánusok gondban
A Guinness nemrég kiadott egy közleményt, amelyben leírták, hogy a sör nem kerül kapcsolatba semmilyen állati eredetű dologgal, kivétel a halenyvet, a halászati ipar melléktermékét. Az anyag az erjesztőkád alján marad, de nem kizárható, hogy minimális mennyiségben a sörbe is bekerül.
Ez pedig a szigorú vagy militáns vegetáriánusoknak problémát okozhat, akik a legkisebb állati eredetű anyagtól is tartózkodni akarnak. Így ők inkább a belga és német söröket választják, amik megfelelnek a tisztasági előírásoknak, tisztán vízzel, gabonából, komlóból és élesztővel készülnek. (Az előírások az 1500-as évek óta léteztek, de az Európai Bíróság 1987-ben eltörölte őket.) Szerény javaslatunk vegáknak, hogy maradjanak a whiskynél.