Vannak olyan ételek, amelyeket az ember akkor sem szívesen kóstolna meg, ha muszáj lenne, ám akadnak olyanok is, melyekről nem is gondolnánk, milyen veszélyeket rejthet a fogyasztásuk. Miközben fugu nélkül simán el tudjuk képzelni a napjainkat, és akkor sem törnénk ki vigasztalhatatlan zokogásban, ha egy életre eltiltanának a fesikhtől, a kesudióval már más a helyzet, pedig egyvalamiben semmiben sem jobb a többinél: rosszul elkészítve életveszélyes lehet. A mai posztban megmutatunk párat a világ legveszélyesebb ételei közül.
(fotó: Chris 73 / Wikimedia Commons)
Kezdjük akkor a nyitóképen látható fuguval, ami egy japán folyami hal, pontosabban a gömbhal húsából készített étel. Nagyon nem mindegy, hogyan készítjük el, mivel a szervezetében halálos méreg fordulhat elő, gyakorlatilag életveszélyes étel, így nem csoda, hogy csak a leggyakorlottabb szakácsokkal dolgozó étteremben érdemes fogyasztani. Már ha valakinek erre van gusztus.
Kecskebéka
Kevésbé egzotikus a kecskebéka, a békacomb nem rossz kaja, más kérdés, hogy egyes afrikai országokban az egész állatot elfogyasztják, ami már csak a benne megtalálható mérgek miatt is sajátos döntés. A legveszélyesebbek egyébként a fiatal példányok, olyan toxinok vannak ugyanis bennük, amelyek leállítják az ember veseműködését - rja a MrGamez.
Hakarl
(fotó: Chris 73 / Wikimedia Commons)
A hakarl egy nagyon sajátos izlandi hagyomány terméke, ugyanis nem más, mint a hat hónapig rothadni hagyott cápa húsa. Ez még önmagában akár jó is lehetne (nem akarunk előítéletesek lenni, de azért csak komoly unszolásra kóstolnánk meg), ha nem tudnánk, hogy mivel a cápának nincs veséje, a méreganyagokat a bőrén keresztül távolítja el – kivéve, ha nem.
Casu marzu
A romantikus nevű casu marzu sok minden, csak nem romantikus, rögtön kiderül, miért nem, ha eláruljuk a magyar nevét: rothadt sajt. Ráadásul ez egy olyan sajt, ami nem csak rothadt, de nyüvek nyüzsögnek benne, az általuk kiválasztott folyadék ad sajátos ízt az ételnek – már ha valaki hajlandó megkóstolni. Mi nem tartozunk közéjük.
Fesikh
A fesikh egy egyiptomi halkülönlegesség, amit úgy készítenek el, hogy a kifogott állatot a napon megszárítják, majd sóban megerjesztik. Az étel veszélyességéről mindennél többet mond, hogy minden évben a Shem el-Nessim fesztivál idején (hagyományosan ekkor fogyasztják leginkább) sok embert visznek kórházba, 2010-ben például 4 ember halt bele a fesikhbe.
Majomagy
Tegye fel a kezét, akinek összefolyik a nyál a szájában a majomagy fogyasztásának a gondolatára. Na ugye... Mindenesetre Ázsia egyes részein viszonylag népszerű étel, nyersen, főzve és sütve is. Talán nem is kell nagyon részletezni, milyen betegségeket okozhat, hogy csak egyet mondjunk, például a gyógyíthatatlan Creutzfeldt-Jakob kórt.
Kesudió
Itt azért már izgalmasabb a dolog, hiszen a kesudió abszolút közkedvelt Magyarországon is – egy dolgot fontos tudni: soha ne fogyasszuk nyersen. Ami azt illeti, a boltokban „nyersen” kapható kesut már előzetesen alapos kezelésnek vették alá, hogy eltávolítsák belőle a méreganyagokat, szóval nyugodtan vehetjük és ehetjük, nem lesz tőle semmi bajunk.
Rebarbara
(fotó: flickr.com)
Pontosabban a rebarbara levelét nehogy megegyük, ugyanis az erősen mérgező, a vesénket támadhatja meg a benne lévő méreganyag. Mindenesetre ha úgy érezzük, nehezen lélegzünk, hasmenésünk van, fáj a szemünk, esetleg ég a torkunk, és előtte rebarbarát ettünk, irány az orvos!
Manióka
A manióka egy eredetileg közép- és dél-amerikai növény, és semmi gond nincs vele, szuper a tápértéke, a világ negyedik legjelentősebb kalóriaforrása (a rizs, a cukor és a kukorica után), azonban kizárólag feldolgozva (főzve, sütve, grillezve stb.) szabad megenni, ugyanis nyersen elfogyasztva olyan enzimek léphetnek működésbe, amelyek a növény glikozidtartalmából erősen mérgező hidrogén-cianidot állítanak elő.