Ízlés dolga, hogy az ember szeret-e az utcán kéz közül enni, vagy inkább beül egy étterembe. Az viszont kétségtelen, hogy ha tudjuk, mit keressünk (és azt is, hogy hol, azaz ha odafigyelünk a higiéniai körülményekre is), akkor egészen kellemes dolgokba futhatunk bele Európa-szerte. Ezek közül mutatunk be most ötöt.
(Fotó: Flickr.com/Jessica Spengler)
Az 1949-ben Berlinben kitalált Currywurst nem a fogyókúrázók álma, hiszen tulajdonképpen bratwurst (azaz kolbász) feldarabolva (nyilván hogy ne kelljen ezzel bajlódni az utcán) jó alaposan megküldve currys ketchuppel, mellé pedig hasábburgonya jár, kis majonézzel. A currywurst nem csak jól néz ki, finom is, addiktív jellegére talán elég bizonyíték, hogy Németországban évente 800 millió adagot (!) adnak el belőle, ebből csak Berlinben 70 millió fogy. (Egyébként valami hasonló az osztrák Bosna, csak ott a kolbászt hagymával, mustárral és / vagy ketchuppel töltött kifliben kapjuk.)
Döner Kebab
(Fotó: Flickr.com/Alex Kehr)
Az eredetileg török találmányt egész Európában megtaláljuk. Eredetileg bárányból készült, de ma már lehet marha- és csirkehús is, és ami igazán érdekes benne, hogy országonként is változik az elkészítés és a tálalás módja, nem is beszélve a köretekről. Jellemzően azért a húsdarabokat vagy egy szelet kenyérre, vagy pitába teszik.
Koulouria
(Fotó: Flickr.com/Robert Wallace)
A görög koulouria egy szezámmaggal szórt görög perecszerűség, amibe például Athénban (és persze a többi görög nagyvárosban) lépten-nyomon belefuthatunk. A perec édes és ropogós, tökéletes választás, ha csak gyorsan be szeretnénk kapni valamit menet közben.
Panzerotti
(Fotó: Flickr.com/Darren Brad)
Ez a nyálcsordító olasz finomság eredetileg Puglia tartományból terjedt el, olyannyira, hogy már már az összes nagyobb olasz városban megtalálhatjuk. Általában paradicsommal és sajtos finomságokkal tömik meg, mi pedig már a látványától megéheztünk.
Sült krumpli
(Fotó: Flickr.com/David Huang)
Belgiumban a waffle a király, de nekünk legalább annyira bejön a hagyományos és szuper módon elkészített hasábburgonya is, amit a jobb helyeken frissen készítenek, ropogósra sütnek, és mindenféle szósszal szolgálnak fel. Az igazi izgalmakat utóbbiak tartogatják, hiszen kérhetünk rá aiolit, chutney-t, currys ketchupot, tartármártást és még sorolhatnánk.