Nyaraláskor nem csak a tengerpart, vagy a kulturális látnivalók alapján választhatunk célpontot, hanem a kulináris élvezetek is meghatározóak lehetnek. A mai posztban öt könnyen elérhető európai várost ajánlunk, ahová akár pár napra is érdemes kiruccanni – és nem is feltétlenül csak a gasztronómia miatt.
Barcelonában járva ne hagyjuk ki a tapasokat!
Kezdjük utunkat Olaszországban, és ne is tétovázzunk sokat, menjünk egyenesen Bolognába, főleg, ha már az olaszok szerint is ez az ország (egyik) gasztronómiai központja.
Rengeteg specialitás származik innen, a bolognai szószt nyilván minden gyerek ismeri, de innen kapta a világ a helyi kolbászt vagy a mortadellát is. Közel van Parma is, szóval minőségi sajtban és sonkában sincs hiány.
A város tele van élelmiszerüzletekkel, piacokkal és egészen elképesztő mennyiségű és minőségű étteremmel a fine diningtól a kis trattoriákig. Kihagyhatatlan, na.
Lyon
Csakúgy, mint Lyon, ami a francia gasztronómia egyik meghatározó személyisége, a sztárszakács és tévés műsorvezető Michel Roux Jr. szerint abszolút megér egy utat. Különösen a kis brasserie-k, éttermek érik meg a pénzüket. Érdemes ellátogatni a Les Halles névre hallgató központi piacra is, de ha már a városban járunk, ne hagyjuk ki a csokoládéüzleteket se. És még számtalan különlegességet (sajtokat, csokikat…) ajánlhatunk jó szívvel.
Barcelona
Gondolnánk, hogy a katalán nagyvárosban a tengeri herkentyűket érdemes elsősorban célba venni a tapas bárokba beülve és ez persze igaz is, ugyanakkor Barcelona ennél jóval több. A szakemberek szerint a legendás, ma már nem működő étterem, az El Bulli hatása a mai napig érezhető, mi több, az varázsolta igazán a modern gasztronómia világtérképére a várost.
London
Ahogyan Barcelona, úgy a brit főváros sem maradhat ki egy ilyen felsorolásból. Londonban csak az nem tud jót enni, aki kifejezetten nem akar, de még ő is a legváratlanabb helyeken futhat bele egy-egy szuper étterembe, vagy utcai kajáldába. Ami persze nem is csoda, hiszen a metropolisz etnikai sokszínűsége garancia a változatosságra és az autentikus ételekre.
Koppenhága
A dán nagyvárosról persze elsőre mindenkinek a Noma jut eszébe, de azért ennél jóval többről van szó. Ráadásul ezt maga a Noma tulajdonos-chefje mondta a Telegraph brit napilapnak.
René Redzepi szerint érdemes kipróbálni a kávézókat, és az utóbbi években a borkultúra is hatalmas léptekben fejlődik, az éttermek (ő az Amass-t ajnlotta) pedig kifejezetten nyitottak az újdonságokra, és szívesen kísérleteznek.