A nyári kánikulában az ember hajlamos kis túlzással minden ételt, ami a keze ügyébe kerül, bepakolni a hűtőbe. Pedig akadnak olyanok, amelyeket kifejezetten ellenjavalt hűteni – igaz, más-más okokból. Sorra veszünk kilencet közülük.
Rögtön egy vallomással kezdjük: mi a hűtőben tároljuk a paradicsomot (éppenséggel azért, mert hidegen szeretjük), de a Buzz60 csapata szerint hibát követünk el. Hidegen ugyanis a paradicsom sokat veszít a zamatából, olyannyira, hogy minél hidegebbre tesszük, annál ízetlenebb lesz.
Fokhagyma
A fokhagyma „száraz, hűvös helyen tartandó”, de ez ne a hűtő legyen. Lehet a pince, a kamra is megfelel – hűtőbe csak akkor tegyük, ha már megbontottuk.
Hagyma
A vöröshagymának ugyan nem lesz baja attól, ha a hűtőbe tesszük (éppenséggel az egész, bontatlan fejeket itt sincs értelme hűteni), ám az összes többi ételnek igen, hiszen a hagyma erős illatát szinte minden átveszi, és utána nagyon macerás lesz kiszellőztetni a hűtőnket.
Kenyér
Egy dolog a mélyhűtő (a mi tapasztalatunk szerint a kenyeret simán lehet mélyhűtőben tárolni, más kérdés, hogy ha viszont egyszer kivettük, és felengedett, akkor utána még egyszer már ne tegyük vissza), egy másik viszont a sima hűtő, ahová azért nem érdemes betenni, mert semmit nem érünk el vele, hacsak azt nem, hogy hamarabb áporodott lesz.
Méz
Meglepő, hogy szerepel a felsorolásban, mert nekünk még sosem jutott eszünkbe, hogy hűtőbe tegyük a mézet, mi több, ismerni sem ismerünk senkit, akiben ez felmerült volna – lényeg a lényeg, a méz nem romlik meg (ha megromlik, akkor az nem méz), szóval felesleges hűteni.
Torta
Állítólag a tortát sem kell hűtőbe tenni, jobban járunk, ha vákuumos tartóban tároljuk – nos, biztosan vannak olyan torták, amelyekre ez igaz, mi azért kicsit szkeptikusak vagyunk és maradnánk a jól bevált hűtőnél.
Avokádó
Magyarországon is egyre népszerűbb az avokádó (ami gyümölcs, jegyezzük meg mintegy mellékesen), viszont elég sokan követik el azt a hibát, hogy hűtőben tárolják, ami erősen helytelen. Az avokádó ugyanis egyrészt nem szereti a hűtőt, másrészt azért sem érdemes betenni, mert a Magyarországon kapható példányok egy igen jelentős része egész egyszerűen nem elég érett, tehát kicsit nem árt neki, ha fogyasztás előtt még érleljük mondjuk a konyhapulton. A hűtőt viszont kerüljük el.
Görögdinnye
Hát tudja fene… lehet, hogy a zamatának nem feltétlenül tesz jót, de nekünk akkor is a jó hideg görögdinnye az igazi. A Buzz60 csapata azt javasolja, hogy a még meg nem vágott, egész dinnyét ne tároljuk hűtőben, és biztosan igaza van, de mi lázadni fogunk és betesszük. Még ha hiba, akkor is.
Kávé
Az nem teljesen egyértelmű, miért tenne valaki kávét a hűtőbe (a „majd megiszom később” variációtól eltekintve), de ha tenné, ne tegye. Meginni ugyanis már nem nagyon fogja utána, tekintve, hogy a kávé szépen magába szívja a többi étel illatát és szagát – és azt valahogy nem látjuk, hogy olyan nagyon szeretnénk mondjuk a felvágottas kávét…
(Fotó: flickr.com/Vivera Siregar)