Ha valakinek még szüksége lenne érvekre a tészta mellett, akkor jó hírünk van, tudunk szolgálni vele. Egy friss felmérés szerint ugyanis a rendszeres tésztafogyasztók egészségesebben étkeznek, mint akik egyáltalán nem esznek tésztát.
Sophia Loren híres mondása volt (nem akármilyen alakjára célozva), hogy „mindent, amit látnak, a spagettinek köszönhetek”, és bár ez kétségtelenül elég meggyőző mondás, azért az sem nagy baj, ha a tudomány is alátámasztja a tészták szerelmeseit.
Márpedig alátámasztja, hiszen az Elhízástudományi Társaság legutóbbi éves ülésén bemutatott tanulmány szerint a rendszeresen tésztafogyasztók általában véve is egészségesebb étrendet mondhatnak magukénak, mint azok, akik megtagadják maguktól.
Ennek oka egy 2001 és 2012 között végzett amerikai felmérés szerint az, hogy a tésztaevők jellemzően kevesebb hozzáadott cukrot és telített zsírt tartalmazó ételt fogyasztanak, viszont több alapvető vitamint és ásványi anyagot visznek be a szervezetükbe.
„A tészta a helyes táplálkozás hatékony építőköve, amennyiben tökéletes kísérője a gyümölcsöknek, zöldségeknek, sovány húsoknak, halaknak, hüvelyeseknek” – mondta a Tésztaszövetség kommunikációs menedzsere, Diane Welland.
Mindenesetre azt azért érdemes megjegyezni, hogy a tanulmány egyik megrendelője éppen a szövetség volt, ezzel együtt is nem ez az első alkalom, amikor a tészta egészségre gyakorolt pozitív hatásáról jelent meg tudományos igényű anyag.
Tavaly júliusban például egy másik tanulmány úgy találta, hogy a tésztafogyasztók jellemzően alacsonyabb BMI-vel és kisebb derékbőséggel rendelkeztek, mint akik nem ettek.
(Fotó: pixabay.com/aleksandra85foto)