Ha kávé, akkor Olaszország, ez nem is lehet kérdés (legalábbis Európán belül). Itáliában komoly kultúrája van az ital fogyasztásának, és nagyon nem mindegy, mit, mikor és hogyan kérünk. Ebben próbálunk meg ma segíteni tíz pontban.

Jöhet a cappuccino, a caffé latte, a latte macchiato illetve bármilyen tejes kávé – de szigorúan csak délelőtt és soha nem étkezés után, hiszen milyen dolog már forró tejet küldeni egy teli gyomorba? Persze kiszolgálnak, de furcsán néznek majd ránk.
2. Csak egyszerűen
A mentás frappuccino biztosan jó dolog, de az olaszok alighanem úgy néznek majd ránk, mintha mondjuk citrommal kérnénk a tokaji bort Magyarországon. Kivéve mondjuk Nápolyt vagy Milánót, előbbi városban nyugodtan kérjünk caffè alla nocciolát (ez mogyorós krémmel megbolondított espresso), utóbbiban pedig marocchinót, ami egyfajta feje tetejére állított, kis pohárban felszolgált cappuccino, ahol alulra kerül a kakaópor, rá a tej, végül legfelülre az espresso.
3. Espresso, ami nincs
Ha már espresso, jó, ha tudjuk, hogy az olaszok ezt nem nagyon használják, illetve csak technikai szakkifejezésként, hiszen az espresso az alap adag, szóval nyugodtan kérjünk kávét.
4. Dupla nincs is
Az olaszok ugyan sok kávét isznak, de kis adagokban, szóval kérhetünk duplát, de lehet, hogy furcsán néznek majd ránk. Ők inkább isznak viszonylag rövid időn belül két espressót, mint egyszer egy duplát.
5. Ne szégyenlősködjünk!
Lehet, hogy a barista háttal áll nekünk, nem kell szégyenlősködni, nyugodtan jó hangosan rendeljük meg a kávénkat.
6. Amikor előre fizetünk
Ha egy forgalmas helyen (például vasútállomáson vagy repülőtéren) már a rendelés előtt a blokkot kérik, ne lepődjünk meg, a turisták által frekventált helyeken előfordul, hogy előre kell fizetni.
7. Csak állva
Kávézáskor az olaszok csak akkor ülnek le, ha jó okuk van rá (vagy nem csak kávézni akarnak, hanem beszélgetni is). Ha csak egy kávét szeretnénk bedobni, azt állva tesszük és egyhajtásra.
8. Van, aki forrón szereti
Annál is inkább, mert a kávét olyan hőmérsékleten illik felszolgálni, hogy egyből le lehessen hajtani. Persze van, aki forrón szereti, ilyenkor kérjünk caffè bollentét.
9. A szentháromságon túl
Persze a caffè, cappuccino és caffé latte szentháromságán túl rengeteg különböző variáció létezik még, és egyik izgalmasabb, mint a másik. Ott van a caffè corretto, azaz a „feljavított kávé”, amit kis brandyvel vagy grappával bolondítanak meg; vagy a caffè freddo, ami tulajdonképpen jeges kávé; és akkor még nem beszéltünk a lungóról és a ristrettóról... és a többi változatról.
10. Amihez kedve van
Mert a lényeg mégis csak az szerintünk, hogy a kávé szuper ital, amit mindenki igyon úgy, ahogy neki jól esik.
(Fotó: pixabay.com/Unsplash)