Valentin-nap egyben a rózsacsokrok napja is, hiszen a szerelem, a barátság, a megbecsülés szimbólumaként is szolgálnak. A rózsák általában hét napig élnek, miután levágták őket. Odafigyeléssel viszont a virágok szépek és frissek maradhatnak, így élvezhetjük őket a lehető legtovább.
#1 Távolítsuk el a leveleket a szárról és a virágokat körülvevő csészelevelet
A levelek levágásától jobb kinézete lesz a csokornak, és tovább őrzi meg a frissességét. A vízben a levelek amúgy is csak elrohadnak és káros baktériumokat juttatnak bele, ami megakadályozná a víz felszívódását. Vágjuk le az összes levelet, amely a vázában a vízbe kerülne.
#2 Helyezzük a rózsák szárát egy nagy vázába
Vágjunk le legalább 2-3 centit a szárából, egy éles késsel átlósan, és mindezt folyó víz alatt, segítve az azonnali felszívódást. Ne vágjuk viszont túl rövidre, mert néhány nap után újra kell belőlük vágni.
#3 Töltsük meg friss vízzel és ápolószerrel a vázát
Sok üzlet ad ápolószert is a csokor mellé. Ha nem kapunk ilyet, magunk is készíthetünk: 0,6 centiliter szájvizet adjunk több liter vízhez, vagy keverjünk bele citrom-lime szódát. Mindkét esetben elég cukor jut a rózsák táplálására, valamint a baktériumok növekedésének akadályozására.
#4 Rendezzük el a virágokat a vázában
Csomózzuk össze a szárakat, és a vázába helyezve hagyjuk, hogy nekidőljenek az oldalának. A leghosszabb szárút helyezzük a csokor közepére vagy hátuljára. Kipróbálhatunk többféle vázát, hogy melyik a megfelelő a virágok mennyiségét és a szárak hosszát figyelembe véve.
#5 Ismételjük meg a folyamatot néhány naponta
Vágjunk le többször is a szárakból víz alatt, és kétnaponta cseréljük ki a vizet a vázában. Ezáltal a rózsák a lehető legtovább tűnnek szépnek.
(Fotó: pixabay.com/armbrustanna)