Egyre jobban vágyunk a napsütésre, a zöld, a színek látványára! Úgy tűnik, ebben az évben erre egy kicsit (vagy sokkal...) tovább kell várni, mint máskor. Ilyenkor már a szervezet is a könnyebb ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket igényelné, különösen a téli tartalékolás, és a húsvéti bőséges étkezések után.
Éppen az időjárás miatt a friss tavaszi zöldségek, gyümölcsök is hiányoznak még. Még nincs friss zöldborsó, zöldbab, spárga és szabadföldi eper. Azért van rá lehetőség, hogy megpróbáljuk pótolni a friss, könnyed érzést.
Az egyik lehetőség, hogy úgy teszünk, mintha tavasz lenne, és eszerint használjuk fel a rendelkezésre álló élelmiszereket, akár segítségünkre van ebben a természet, akár nincs. Hogy a fogások frissebbnek tűnjenek, használjunk bőven citromot és fűszernövényeket.
Vegyük például a borjúhúst, legjobb, ha salátával esszük, fűszeres vinaigrette-el. Vagy a krumplipüré helyett csináljunk meleg krumplisalátát borecettel és kapribogyóval.
Együnk sok zöld zöldséget: avokádót, zellert vizitormát, mogyoróhagymát, akkor is, ha ezek közül nem mind igai tavaszi zöldség eredetileg. Vagy csaljunk egy kicsit, és bár lehet, hogy nem hazai lesz a zöldség, de vehetünk onnan származót, ahol az évszak már előrébb jár.
Tavasz ízű menü
Jöjjön hát egy 4 fogásos menü javaslat (amerikai módra), aminek tavasz íze van!
Az első fogás egy hagymaleves – zöld fokhagymából, póré és mogyoróhagymából. Mindent megpárolunk egy kicsit egy házi csirke alaplében. A leves finom lesz és tápláló.
A második – saláta - összetevői: shrimp, vizitorma, körítésként cékla, zeller és főtt tojás, és jöhet hozzá egy energetizáló tormás remoulade mártás tárkonnyal és kaporral.
A harmadik sült bárány tavaszi zöldségekkel. A csont nélküli báránylapocka azért is jó, mert jól be lehet dörzsölni fokhagymával és mentával. Igazán finom lóbabbal, borsóval, spárgával és articsókával.
A desszert pedig egy könnyű citromos pite.
Aztán várjuk most már tényleg reménykedve a napsütést és a tavaszt!