A tévés sztárséfeknek is részük lehet abban, hogy az elhízás egyre nagyobb probléma – állítja egy új kutatás. Ugyanis az ünnepelt szakácsok nem egyszer hizlaló ételek főzésére és elfogyasztására bátorítják a nézőket.
Élelmezési szakemberek 26 híres szakács több mint 900 receptjét vették górcső alá, és bizony azt találták, hogy 87%-uk nem felel meg a hivatalos ajánlások által egészségesnek tartott menünek. Így mindössze 13% összetevőiből lehet egészséges ételt főzni.
A Coventry Egyetem kutatásai szerint a sztárséfek szakácskönyvekben közreadott receptjeiben, túl nagy arányban találhatók telített zsírok, cukor és só, mely összetevőket az elhízáshoz, a cukorbetegséghez és a szívbetegség kialakulásához hozzásegítő tényezőkként tartják számon.
Bár a tanulmány készítői nem voltak hajlandók neveket mondani, arra felhívták a figyelmet, hogy az emberek általában nagyon megbíznak a séfek hozzáértésében, és nem árt, ha tisztában vannak azzal, hogy a képernyőn elkészült vagy a szakácskönyvben szereplő ételek lehet, hogy finomak, de nem biztos, hogy megfelelnek az egészséges étkezére vonatkozó ajánlásoknak.
Volt olyan fogás a vizsgáltak között, ami a telített zsírsavak napi javasolt értékének az ötszörösét vitte be, és volt olyan is, ami egymagában túllépte a napi 6g-os só bevitel szintjét.