A vegetáriánusoknak nem ajánlott felkeresni a németországi szállodát, ahol a számokat henteskésekre írták, és a kolbász motívuma mindenhol megjelenik a tapétától egészen a szappanig.
Kolbász alakú párna, a kolbászkészítéshez szükséges összetevők rajzai a falon és a mennyezetről lógó kolbászok – ez mind megtalálható a világ első kolbászhotelében.
A szálloda a 300 lélekszámú Rittersbachban található, 40 percnyi autóútra Nürnbergtől, és szeptember óta várja húsimádó vendégeket. A szállóban hét szoba található és két konferenciatermet is lehet bérelni.
„Ez a kolbász mennyország és én imádom. Egy kicsit ünnepi hangulatot akartam teremteni a házban és vonzóvá tenni a kolbászt az egész világon” – mondta Claus Böbel, a hentes, aki a szállodát nyitotta. Családja már a 19. század óta készít és árul hústermékeket.
„Meg akarom mutatni, hogy egy kis kézműves üzlet is képes túlélni, ha vannak okos ötletek. Emellett szeretem a vidéki életet, szívesebben maradok itt, mint hogy távozzak és inkább én akarom idevonzani a vendégeket” – tette hozzá.
Claus Böbel, a kolbászimádó hoteltulajdonos
A hentesnek nem ez az első nagy újítása. 2003-ban a kolbászlevél ötletével állt elő: az előkészített és jól bélelt borítékban egy rúd kolbász és egy képeslap volt, amelyet csak fel kellett adni a családnak vagy barátoknak.
Emellett kitalálta, hogy házhoz szállítja a húst a faluban, és webshopot is indított, rendelők pedig Hawaiiról és Jamaicából is voltak. A szálloda – amelynek a felújítására 700 ezer eurót költött Claus Böbel – egy újabb szint.
A szűk előtér falaira a kolbász szót írták fel rengeteg nyelven, oroszul, japánul és görögül is. A motívumok sok helyen visszaköszönnek: kolbász formájú szappan, henteskés formájú ruhafogas és a fürdő üvegajtaján is egy óriási malac sziluettje látható.
A helyi turisztikai iroda munkatársa, Jörg Ruckriegel szerint az ilyen üzletek segítik megfordítani a kedvezőtlen trendet, és újra térképre helyezni a régiót.
„Sok kis falunak van gazdag történelme, kastélyokkal és palotákkal, és híres a helyi konyha is” – sorolta.
A hotel vendégeinek kolbászízű sörrel, kávéval és csokival is kedveskednek, emellett többféle ízesítésű hústermék közül választhatnak. Böbelék figyelnek a vallási különbségekre is, így nemcsak disznóhúsból készítenek kolbászt.
„A sör mellett a kolbászról ismerik legjobban Németországot. Ha a turisták keresik ezt, hát miért ne adnánk meg nekik, amit szeretnének?” – mondta el a különleges hotel vezetője.
(Fotó: umdiewurst.de)