Ha valaki egy doboznál több cukros, szénsavas üdítőt iszik meg egy nap, annak későbbi életében nagyobb esélye van a cukorbetegségre, legalábbis egy nemrég megjelent tanulmány szerint.
Most már nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is arra a következtetésre jutottak a vizsgálatok, hogy a napi egy doboz üdítő 20%-al növeli meg a 2-es típusú cukorbetegség esélyét, ahhoz képest, ha valaki csak egyet iszik egy hónapban.
Az átfogó európai kutatásban 350.000 embert kérdeztek meg étkezési szokásairól, az étkezés és a rák összefüggéseit kutatva. (Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Dánia, Spanyolország, Svédország, Franciaország és Hollandia vett részt a kutatásban.)
Minden megivott dobozzal nő a rizikó, vélik a szakértők, és ezt az egyre növekedő üdítőfogyasztási arányok tükrében jó lenne tudatosítani a fogyasztókban. Bár nincs tökéletesen kimutatható közvetlen összefüggés, de a táplálkozási szakemberek így is ezen italok fogyasztásának mérséklését ajánlják, mert magas a kalóriatartalmuk, és így hizlalnak.
Bár csak egyik összetevőjét jelentik az egyéb rizikófaktoroknak, de mivel könnyen kihagyhatóak lennének a fogyasztott élelmiszerek közül, ezért mint rizikófaktort is könnyen ki lehetne iktatni. Az üdítőital-gyártók úgy reagáltak, hogy az italokat biztonságos fogyasztani, de mint minden más egyébbel, ezzel is mértékletesen kell bánni.