Egyes ételek olyan függőséget képesek okozni, mint a heroin vagy éppen a nikotin a cigarettában – derül ki egy frissen publikált tanulmányból. A kulcs a glikémiás index.
Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent tanulmány szerint elsősorban a magas glikémiás indexszel rendelkező ételek (például a fehér kenyér, a krumpli) indítanak el a függőséghez nagyon hasonló folyamatokat az agyban.
A legrosszabbak a szénhidráttal teli készételek adatai, mert ezek növelik az éhségérzetet. Amiből egyebek mellett az is következik, hogy ezeknek a korlátozása segíthet a fogyásban is.
Az elsősorban az agy reakcióit vizsgáló kutatás vezetője, Dr. David Ludwig, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa szerint az agy ily módon stimulált részei felelősek a függésért és a (kábítószer) függőségért is, így felmerül a kérdés, vajon egyes ételek okozhatnak-e a drogokhoz hasonló függőséget.
A kutatás újdonsága, hogy az agytevékenységet az étel bevitelét követő négy óra elteltével vizsgálták, míg korábban az étkezést közvetlenül követő periódusra koncentráltak.
A vizsgált csoport 12 túlsúlyos vagy kövér emberből állt, akik két különböző shake-et kaptak. Ezek gyakorlatilag ugyanolyanok voltak kalóriára, ízre és édességre is, az egyetlen különbség az volt, hogy az egyikben gyorsan felszívódó magas glikémiás indexű, míg a másikban lassan felszívódó alacsony glikémiás indexű szénhidrát volt.
Az első csoport tagjainak vércukra hirtelen felszaladt, majd lezuhant, ami éhségérzethez és az agy jutalomközpontjának is nevezett nucleus accumbens hirtelen aktivitásához vezetett. Utóbbi terület felel a függőségért is.
Mindez azért fontos, mert (ahogyan azt Dr. David Ludwig is megjegyezte) a magas glikémiás indexszel rendelkező alapanyagok, ételek kiiktatása segíthet a túlevés (fogalmazzunk magyarul: a zabálás) és az utánuk való sóvárgás kialakulásának megakadályozásában.