No, elsősorban nem azért, mert nem jól készítik esetleg őket, hanem mert általában a következő fogásokra igen nagy haszonkulcsot szoktak rátenni a vendéglátóhelyek. Alighanem, ha otthon készítjük, olcsóbban jövünk ki. (Bár kérdés, hogy otthon elkészítünk-e egy-egy szeletet, mondjuk egy steakből, ha pedig többet veszünk, nem biztos, hogy olcsón jövünk ki.)
Steak
A magyarok persze sokkal inkább rántotthús-, mint steakevők, de azért ez a fogás is egyre inkább terjed, pláne, ha például egy jó grillezésről van szó. Szóval egy marhaszeletet ügyes fogásokkal már otthon is lehet érlelni. Igazából, egy jó steakkel nem is kell túl sok mindent csinálni, csak ellenőrizni a belső hőmérsékletet. Bedörzsölni egy kis mustárral, sóval, borssal, fokhagymával. Akár egy 180 fokra melegített sütőbe tehetjük, és sütjük, amíg a belső hőmérséklete kb. 55 fok lesz, majd 15 percet állni hagyjuk, majd levesszük a csontról.
Homár
Ára elég borsos, étteremben különösen. Magyarországon még étlapokon sem túl gyakran fordul elő, beszerzése sem a legegyszerűbb, és bár sokszor az ellenkezőjét tételezzük fel, nem egy nehezen elkészíthető étel. Úgyhogy, ha valaki mégis rászánja magát szinte biztosan jobban jön ki úgy, ha otthon készíti el.
A másik probléma az, hogy ez a rák akkor a legízletesebb, ha teljesen friss, tehát él, mielőtt elkészítjük, így magunknak kell megölnünk, ez alighanem sokakat visszatart az otthoni főzéstől. Bár a húsa nagyon finom, fehér, édeskés és egészséges, de aránylag nem túl sok az állat súlyához képest. Elsősorban az ollója és a háta húsa fogyasztható.
Az áron kívül az éttermi fogyasztás ellen szól az is, hogy nagyon nehéz gusztusosan enni, hacsak nem vagyunk benne nagyon gyakorlottak.
Sült csirke
Ez is szinte biztosan jobb ár-érték arányban elkészíthető otthon, ez aligha lep meg bárkit. A trükk inkább az, ha szép egybe, porhanyós csirkét szeretnénk, egy hatalmas fazékba tegyünk vizet, tegyünk bele egy jó kanál sót, cukrot, borsot, babérlevelet és fokhagymát.
Merítsük le bele a csirkét, úgy hogy az egészet elfedje a víz, tegyük hűtőbe és hagyjuk állni egy napig. Ez után süssük meg, ahogy szoktuk, így különsen szaftos és finom lesz.
Hasonló a helyzet a tepsis krumplival is, amit néhány ügyes fogással ugyanolyan gusztusosan elkészíthetünk otthon is, bőven akár egy kilónál többet is annyiból, mint egy éttermi köret ára.
Persze mondhatjuk azt, hogy szinte minden olcsóbb otthon, mint egy étteremben. De még egy ételfajtát hadd tegyek hozzá és ezek a tészták, amik otthon általában nagyon gyorsan, és finoman elkészíthetők, szinte hamarabb, mint ahogy az étteremben kihozzák.