Mi a közös a szárazbabban, a tojásban, a banánban vagy éppen a káposztában? Nos, sok egyéb mellett az olcsóságuk és az ahhoz párosuló tápérték. Miközben a gyümölcsök, zöldségek egy része lassan, de biztosan drágul világszerte, ezeket még gyakorlatilag mindenki megengedheti magának, és aligha kell csalódnia bennük.
Szárazbab
A bab kifejezetten jót tesz például a szívnek, a benne található rostok, és a fehérje a szívet is óvják. Egy fél bögrényi szárazbabban például annyi protein van, mint 30 gramm húsban. Ha pedig gabonával esszük, teljes értékű fehérjének számít.
Krumpli
A krumplira sokan ellenségként tekintenek, pedig ez csak akkor igaz, ha olajban sütjük ki, vagy megpakoljuk vajjal, tejföllel vagy sajttal. Önmagában a krumpli egyike a legegészségesebb ételeknek, tele B- és C-vitaminnal, rostokkal (már ha a héjával együtt esszük). Ráadásul több benne a kálium, mint a banánban!
Banán
A banán a „természet energiaszelete", rendkívül magas a káliumtartalma, de rostban és C-vitaminban is gazdag, és a B6-vitaminnak is kitűnő forrása. Persze erre is igaz, mint a többiekre, hogy ésszel kell fogyasztani.
Tojás
Egyetlen darab tojásban 6 gramm fehérje található, ráadásul a szervezetünk az utolsó grammig fel is tudja használni. A tojássárgájában megtalálható a kolin, ami egyike a legfontosabb lipotrop anyagoknak. Ezek gondoskodnak a májban és másutt a zsírmolekulák feldolgozásáról és elszállításáról.
Zab
Nem véletlen az angolszász országokban elterjedt zabpehely-kultusz, nehéz lenne jobb napindító étkezést elképzelni az alapélelmiszernek tekintett porridge-nál, azaz zabkásánál. Csökkenti a koleszterint, gazdag tiaminban (azaz B1-vitaminban), magnéziumban, foszforban és mangánban. Ráadásul, egy kis mézzel, még az íze is jó.
Barna rizs
A barna rizs képes arra, hogy anélkül töltse meg a gyomrunkat és csillapítsa éhségérzetünket, hogy telepakolna minket kalóriával. A szakemberek szerint ráadásul azoknál, akik a fehér rizsről váltottak, csökkenti a diabétesz kialakulásának veszélyét, és jó eséllyel csökkenti a vérnyomást is.
Tonhalkonzerv
A lazac- és szardíniakonzervek mellett a tonhal is értékes és jó ár-értékarányú vas- és fehérjeforrás. A benne megtalálható egészséges zsírok segítik az agyműködést és csökkentik a szívproblémák kialakulásának esélyét. Arra azért érdemes figyelni, hogy fehér húsú tonhalat vegyünk, és lehetőleg ne olajban ússzon.
Káposzta
A káposzta nem mindig kapja meg a megérdemelt elismerést, pedig táplálóbb, mint gondolnánk. Rengeteg benne a C-vitamin, rost és a kálium, nem véletlenül vitték hordószámra, savanyítva hosszú hajóutakra már évszázadokkal ezelőtt a skorbut ellen. Ráadásul hasonlóan pozitív egészségügyi hatása van, mint a brokkolinak vagy a kelbimbónak.