A december egyik nagy kihívása mindig az, hogy az ilyenkor a szeretet mellett az édesség és a nehéz ételek is elárasztanak mindent, márpedig ezeknek nem könnyű ellenállni. A megoldás nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk, ráadásul a hétköznapokban is alkalmazhatjuk.
(Fotó: pixabay.com/vivienviv07)
Az elhízás immár hosszú évek óta népbetegségnek számít, rengeteg tuti tippel, fogyókúrás módszerrel találkozhatunk nap nap után, de az igazi nagy áttörés várat magára. Holott lenne egy nagyon egyszerű és hatékony mód a kalóriabevitel csökkentésére, és nem csak az ünnepek idején, hanem a hétköznapokban is.
Megdöbbentő adagok
A helyzet megértéséhez jó tudni, hogy csak az elmúlt két évtizedben is jelentősen nőttek az átlagos ételadagok a nyugati kultúrkörben. Nagy-Britanniában például egy átlagos pizza 1993-ban 200 grammos volt, húsz évvel később már 355 gramm.
Ugyanígy egy 100 grammos családi csomag chips 2013-ra 150 grammra hízott (és vele együtt azok is híztak, akik eszik), és még sorolhatnánk. Magyarul: az elmúlt két évtizedben jelentősen, sokszor akár 50 százalékkal is nőttek az egyes adagok.
A szakemberek szerint éppen egy ellenkező folyamat megindítása lenne a cél, azaz az adagok csökkentésével jelentősen vissza lehetne szorítani a kóros elhízást. Ha például az éttermi, vagy a boltban vásárolt félkész ételek méretei és adagjai visszatérnének az 50-es években megszokotthoz, az rendkívül sokat jelentene az elhízás elleni harcban.
A kicsi szép
Azt már több tanulmány is kimutatta, hogy akik kisebb tányérról esznek (esetleg kisebb pohárból isznak), jóval kevesebb kalóriát visznek be, mint akik a szokásos méreteket használják.
Itt érkezünk el a karácsonyi ételorgiákig, és a blogger személyes tapasztalatáig. E sorok szerzője ugyanis immár több mint egy éve lecserélte a nagy tányért kistányérra, és az édességek fogyasztását is korlátozta – így miközben mindent eszik, amit mások, a mennyiségek csökkentésével komoly fogyást sikerült elérni (természetesen a rendszeres mozgás mellett).
A British Medical Journalben publikált tanulmány szerint csak azzal, hogy kisebb adagokat fogyasztunk, akár 12-16 százalékkal is csökkenthetjük a napi kalóriabevitelt – még egyszer hangsúlyozva: ugyanazokat az ételeket fogyasztva, mint korábban. Ha mindezt még egy egészséges(ebb) táplálkozással is megfejeljük, a hatás még jobb lesz.
Fejben dől el
Mindezt persze az ünnepek idején nem is olyan egyszerű véghezvinni, de a magunk részéről hiszünk abban is, hogy a fogyás alapvetően fejben dől el: ha sikerül meggyőzni magunkat arról, hogy az édességet az ízéért és nem a mennyiség kedvéért esszük, akkor egy szelet csokoládé ugyanakkora örömöt és elégedettséget okoz, mint egy tábla, tehát felesleges egy egész táblával megenni – nálunk legalábbis ez a filozófia működik.
(Fotó: pixabay.com/Ktine01)
Azt várni, hogy a gyártók majd önként korlátozzák az adagok méretét persze naivitás lenne, tudják ezt a szakemberek is, akik éppen ezért törvényi szabályozást sürgetnek az Egyesült Királyságban.
Addig is, amíg ez ott és Magyarországon bekövetkezik, érdemes lecserélni a nagy tányérokat kicsire, érdemes a bejgliből nem egy fél rudat, csak egy-két szeletet enni, és a szaloncukrot is az ízéért szeretjük, abból is elég pár darab.
Így aztán nem kell elborzadva állnunk a mérlegre január elején...