Vajon egészséges-e a pizza? A narancslé? A sushi? Esetleg a müzli vagy a bor? Egyáltalán: tudjuk-e mit eszünk, és hogy amit eszünk, az milyen hatással van a szervezetünkre? Ma ennek próbálunk meg utánajárni, és annyit ígérhetünk, lesz egy-két meglepetés.
Az ember reggel, indulás előtt becsúsztat a táskájába egy szelet müzlit, hiszen az egészséges. Nem fagyit veszünk, hanem joghurtot (esetleg fagyasztott formában), hiszen a joghurt az jó, nem igaz? És egy kis narancslé is jól jön napközben, végül is csak gyümölcsről van szó, ugye?
Vajon amikor ezeket a döntéseinket meghozzuk, tisztában vagyunk-e a tényekkel, tudjuk-e, mi az, amit beviszünk a szervezetünkbe és annak milyen hatása lesz ránk?
Nos, a kérdésre nem lehet egyszerű választ adni, és nem csak mi, laikusok vakarjuk a fejünket, hanem sokszor még a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek sem értenek egyet.
Az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal (a Food and Drug Administration) például éppen nemrégiben jelentette be, hogy átvizsgálja jelenleg érvényes, az egészséges élelmiszerekre vonatkozó ajánlásait, éppen azért, mert az elmúlt években oly sokat változott a táplálkozástudomány.
A The New York Times a hír hallatán összeállt a Morning Consult nevű média- és közvélemény-kutató céggel, és több száz szakembert kérdeztek meg mintegy félszáz élelmiszer kapcsán azok egészségre gyakorolt hatásáról. Majd ugyanezekről az ételekről, alapanyagokról készíttettek egy reprezentatív közvélemény-kutatást is.
Az eredmény még a szakembereket is meglepte. Természetesen akadtak olyan tételek (az alma, a kelkáposzta, a zabpehely), melyeket mindenki egészségesnek tartott, miként a hasábburgonyáról, a szénsavas üdítőkről és a csokis kekszről is mindenki vágta, hogy egészségtelenek. Na de ami közte van…
Hatalmas eltérések voltak aközött, amit a szakemberek és amit a közvélemény egészségesnek gondolt. Lássunk pár példát, ígérjük, tanulságos lesz!
Amit a közvélemény egészségesebbnek tart, mint a szakemberek
Ugye ez a veszélyesebb variáció, hiszen ilyenkor minden különösebb lelkifurdalás nélkül állunk neki az evésnek, hiszen „úgyis egészségeset eszünk”. Pedig nem…
A legnagyobb eltérés a müzli esetében alakult ki, míg a közvélemény 71 százaléka úgy gondolta, hogy az egészséges, addig csak minden negyedik szakember (28 százalék) értett ezzel egyet. Érdemes megnézni egy-egy müzli csomagolását, különös tekintettel a cukortartalomra…
Nem sokkal jobb a helyzet a kókuszolaj esetében sem (37-72 a szakértő-közvélemény arány), és a joghurtfagyi is alaposan leszerepelt (32-66). a narncslé esetében már megoszlottak a vélemények, itt a szakemberek 62, míg a közvélemény 78 százaléka tartotta egészségesnek. (Persze ebben az esetben is érvényes az, hogy nagyon nem mindegy, egy pohárral iszunk, vagy egy literrel.)
…és amit a szakemberek tartanak egészségesebbnek
Valamiért a megkérdezettek kevesebb mint fele (49 százalék) gondolta úgy, hogy a sushi egészséges, miközben a szakemberek háromnegyede (75 százalék) ajánlja.
Nem járt sokkal jobban a vörösbor sem (a közvélemény 52 százaléka áll szemben a szakemberek 70 százalékával), és míg tízből 9 specialista ajánlja a humuszt, addig az emberek egyharmada nem tartja egészségesnek. Bizonyos szempontból a legérdekesebb a tofu esete, ami szintén a hozzáértők szinte egyöntetű (85 százalékos) támogatását élvezi, ellenben a megkérdezettek 57 százaléka hiszi csak azt, hogy jót tesz neki.
Mi lehet az eltérés oka? Például az, hogy a tofu, a sushi, a humusz és társai viszonylag újonnan jelentek meg a mainstream amerikai táplálkozástanban, tehát a közvélemény egy részének még nem volt ideje alaposan megismerni és megszokni őket. Arról nem is beszélve, hogy gyakran a sajtó is eléggé összevissza írt róluk.
A vegyes megítélésűek
Végezetül jöjjön pár élelmiszercsoport, amiről a jelek szerint nincs konszenzus, még szakmán belül sem. Ami minket kicsit meglepett, az az, hogy a popcorn is ide tartozik, a szakemberek 61 százaléka ugyanis egészségesnek tartja (az már kevésbé meglepő, hogy az emberek 52 százaléka is).
A teljes tej (63-59), a steak (60-63) és a cheddar sajt (57-56) körül kialakult dilemma alighanem főleg a zsírtartalmuknak köszönhető, márpedig a zsír az, amiről még a szakemberek is élénk vitát folytatnak.
Miközben pár éve a konszenzus az volt, hogy a zsír (különösen a tejtermékekben és a vörös húsban található telített zsírsavak) rossz hatással vannak a szívre, addig az újabb tanulmányok már jóval kevésbé egyértelműek.
(Fotó: euractiv.com)