A só veszélyes hatásairól szerencsére ma már elég sok helyen lehet hallani és olvasni, mindenféle intézkedések is történtek a túlságosan sós ételek, gyorskaják visszaszorítására, ugyanakkor még mindig vannak olyan termékek, élelmiszerek, amelyek úgy tartalmaznak sok nátriumot, hogy sok esetben nem is tűnik fel nekünk. Ami már csak azét sem mindegy, mert a sok só magas vérnyomást okozhat, ami demenciához, szívbetegséghez és veseelégtelenséghez is vezethet. Érdemes tehát odafigyelni, ebben próbálunk meg segíteni pár ételtípus bemutatásával.
Semmi gond nincs azzal, ha a napunkat némi gabonapehellyel kezdjük, hiszen alapvetően egészséges táplálékról van szó, ám mint oly sok egyéb esetben, itt is érdemes alaposan elolvasni a csomagoláson az összetételt, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket.
Félkész ételek
Kényelmesek, gyorsak (extrém esetekben finomak is…), kevés macerával járnak, ám a boltokban kapható félkész ételek általában feldolgozott összetevőkből állnak, telített zsírokat és sokszor jó sok sót tartalmaznak. Ezek egyike sem az, amit az ember olyan szívesen (és pláne gyakran) fogyasztana, úgyhogy ha tehetjük, maradjunk inkább az otthon, frissen készített főtt ételnél.
Levesek
Imádjuk a leveseket, tőlünk aztán kis túlzással jöhet bármilyen. Éppen ez a hiba, mármint a bármilyen, főleg, ha abba a félkész, dobozos, vagy zacskós leveseket is beleértjük. Ezekben ugyanis annyi nátrium van, hogy a fal adja a másikat, szóval ha leves, akkor legyen inkább az otthoni.
Szószok és öntetek
Elég sokan esnek (esünk…) abba a hibába, hogy a salátára jó sok öntetet teszünk, és még mindig azt gondoljuk, hogy egészségesen étkezünk. Pedig ezek az előre elkészített öntetek sok esetben annyi kalóriát és (ami e poszt esetében még fontosabb) sót tartalmaznak, hogy az egészen rémületes. (Például a caesar saláta dresszingjéből egy evőkanálnyi 78 kalória, és tartalmazza a napi nátriumbevétel 7 százalékát.)
Pizza
Ó, jaj, a pizza, amit annyira szeretünk mindenféle formájában, vastagságában és alakjában. Sajnos a pizza (pláne, ha mélyhűtve vesszük, vagy házhoz rendeljük) nagyon messze van attól, hogy egészséges legyen, egyebek mellett a meglepően sok só miatt. Szóval vagy ritkán együk, vagy próbáljuk meg otthon, az összetevőkre kicsit jobban odafigyelve elkészíteni.
Sütemények
A végére még tovább facsarjuk a magunk és az olvasók szívét, amikor közöljük, hogy a kész sütemények nagy része nem csak rengeteg cukorral, tartósítószerrel és zsírral van tele, de még sóval is, és ezek így együtt a diabétesztől az elhízáson át a sóhoz kapcsolható, a cikk elején felsorolt betegségekhez mind vezethetnek.
Mi azért mégis tovább imádjuk a süteményeket, szóval nincs más választás, mint egyfelől a körültekintő választás, másfelől pedig az, hogy alkalmanként mi magunk álljunk neki a sütésnek (vagy győzzük meg a partnerünket ugyanerről).
(Fotó: pixabay.com/PublicDomainImages)