Ma már nem elég a gasztronómiai élmény, valami pluszt is kell adni annak az étteremnek, amely ki akar tűnni a tömegből. Nos, a Koksnak ez maradéktalanul sikerült, hiszen a Feröer-szigetek első Michelin-csillagos étterme alighanem a világ legfélreesőbb fine dining egysége is.
Azt szokták mondani, hogy az igazán emlékezetes élmények azok, melyekért erőfeszítéseket kell tennünk. Ha ez tényleg így van, akkor a Feröer-szigeteken található Koks étterem vendégeinek teljes bizonyossággal meghatározó élményben van részük.
Az étterem ugyanis gyakorlatilag szó szerint a világ végén található. Eleve az Izland és Norvégia között fekvő Feröer-szigetek is eléggé kiesik, de az étterem még ezen belül is messze van minden főúttól.
„A Koks egy völgyben fekszik, távol a főbb útvonalaktól. A természet szinte érintetlen és nagyon vad körülöttünk” - mondta Poul Andrias Ziska főszakács a CNN-nek.
Az időjárást is nehéz lenne barátságosnak nevezni, szinte állandó a nagy szél, nem egyszer előfordult már, hogy az étterem egyes részeit a szó szoros éttermében belefújta a tengerbe.
„Teljes élményt kínálunk. Úgy értem, a vízen érkeznek meg a vendégek, akiket aztán autóval hozunk fel az étterembe. Nincsenek fények, nincsenek más autók. Embert sem látsz, csak a vendégek vannak ebben a kis házban, ami szerintem megalapozza a hangulatot. Szóval nem csak az étel minősége kell miatt megbízni bennünk” - tette hozzá Poul Andrias Ziska.
Nem csoda, hogy a menü nagy része a tengerből származik, és szinte minden más is helyi alapanyag. Vannak köztük kifejezetten izgalmasak is, mint a sellőkagyló.
A sellőkagylóról annyit zárójelben érdemes megjegyezni, hogy az egyik leghosszabb életű állat a Földön, nem ritka a 200 évesnél idősebb példány, de találtak már belőle 400 évest is.
„Csak mi és a tudósok használják fel, legalábbis tudomásom szerint” - büszkélkedett egyik különlegességükkel a főszakács.
Az étterem mellett található egy kisebb ház is, ahol a húsokat fermentálják (vagy ha úgy jobban tetszik, érlelik) minden külön adalékanyag hozzáadása nélkül.
Az étterem 17 fogásos menüt kínál, persze a fogások csak kóstolásnyi adagok, de olyan különlegességek akadnak köztük, mint a tengeri sün, a mezei sóska vagy a szélben szárított birka.
„Úgy érzem, így merészebbek lehetünk, mint ha csak három fogást kínálnánk. Néhány vendég számára mindez nyilván nagy kihívás, hiszen egyik-másik étel alapanyaga olyan, mintha még élne” - vázolta Poul Andrias Ziska.
A főszakács próbál nem öncélúan mindig újat alkotni, inkább megpróbálja beépíteni az ősi praktikákat az által kigondolt ételekbe, modern élménnyé alakítva a feröeri kulináris hagyományokat.
(Fotó: instagram.com/koks_restaurant)