A legtöbb ember imádja a kávét, nehezen tudja elképzelni a reggelét egy jó csésze eszpresszó nélkül. Ha pedig jó kávét szeretnénk inni, ahhoz jó gépek is kellenek. Milyen egy jó gép? Az az elvárásainktól is függ. Az alábbiakban összefoglaljuk a különböző típusok előnyeit és működését.
Párnás vagy kapszulás kávéfőzők
A kávépárnában két réteg filter papír közé van tömörítve az őrlemény, míg a kapszulák esetében nincs tömörítés, csak hermetikus lezárás, így akár kilenc hónapig is frissek maradhatnak.
Hogy működik?
A gépbe helyezzük őket, aztán egy kart lehúzva a kapszula átszúródik, forró víz folyik át rajta, így elkészítve a kávét.
Előnyei
A gépeket egyszerű és kényelmes használni.
Sokféle ízben elérhetőek.
Kevés tisztítást igényelnek.
Hátrányai
Az ínyencek számára az ilyen gépeken készült kávékból hiányzik az ízintenzitás.
A használt kapszulákat újra lehet hasznosítani, de általában a szemétlerakókban végzik, ez pedig nem környezetbarát a bennük lévő anyagok miatt.
Automata eszpresszó gép
Bár sokan inkább a manuális kávéfőzőket kedvelik, vagy élvezik a kapszulás gépek jelentette kényelmet, az automata főzőknek is vannak rajongói és egy ilyen gép is hasznos lehet egy kis irodai konyhában.
Hogy működik?
Csak tegyük alá a csészénket, és egy gombnyomás után a kávészemek darálásával elkészül a gépi eszpresszó. Sok modell automatikusan tejet is habosít, így capuccinót vagy lattét készítve.
Előnyei
Egyszerűbb használni, mint egy félautomata vagy manuális gépet.
Friss szemeket használ, nem kapszulát.
Hátrányai
Drágább lehet, mint a többi típusú gép, és a magasabb ár nem mindig garantál finomabb kávét.
Félautomata és manuális eszpresszó gépek
Teret enged a kísérletezgetésnek, de egy kicsit több gyakorlatra van szükség, hogy megtanuljuk a megfelelő darálást, az adagok készítését és hogy mennyire nyomjuk le azokat.
Hogy működik?
A szükséges mennyiséget kézzel tesszük be a kávéfőzőbe, aztán bekapcsoljuk, és a kávé lejön. A félautomata magától kikapcsol, ha a megfelelő mennyiségű kávé elkészült, míg a manuális gépet magunknak kell kikapcsolni.
Előnyei
Az ízek intenzívebbek, mert friss kávét használunk.
Úgy készítjük a kávét, ahogy mi szeretnénk, ez pedig elégedettséggel tölthet el.
Hátrányai
Ha nincs kávéfőzési tapasztalatunk, akkor a kezdőknek nehéz lehet.
Darált kávét kell készíteni vagy venni használat előtt.
Mit keressünk egy kávéfőzőben?
Egyszerű működés: a digitális kijelzőt általában egyszerűbb megérteni, mint a jelzőfényeket, főleg, ha a gép beprogramozásáról van szó.
Szabályozható daráló: a géphez és a kávészemekhez illeszkedve daráljunk. Sok automata gépbe be van építve.
Állítható kávéerősség: a saját ízlésnek megfelelően szabályozhatjuk az intenzitást.
Hely: ha egy nagy kávéfőző is elfér a konyhában, az jó, de talán kisebbet is választhatunk, ha csak annyi szabad helyünk van.
Habosító: sok gépbe be van építve, ami könnyít a dolgunkon, de sokszor csak nagy buborékokat állít elő, nem pedig finom, lágy habot.
Csészemelegítő: segít állandó hőmérsékleten tartani a csészét, így a kávénk sem hűl ki olyan gyorsan.
Dupla adag: sok gép képes két eszpresszót készíteni egyszerre, de általában ez azt jelenti, hogy ugyanakkora mennyiségű őrlemény felhasználásával gyengébb kávét állít elő. Ha sokszor van szükségünk két csésze kávéra, akkor inkább azokat a gépeket keressük, amelyekkel gyors egymásutánban lehet főzni, nem pedig egyszerre.
További tippek és ötletek itt.
(Fotó: pixabay.com/jarmoluk)