Szárazjég, kaviár, szarvasgomba, Wagyu marhaszív, 13 millió forintos, I. világháború előtti pezsgő... csak pár tétel azokból a hozzávalókból, melyekből Ben Spalding sztárséf összehozza 2012 legdrágább karácsonyi menüjét. Tovább is van, mondjuk még.
Ben Spalding egyike London ifjú csillagainak, aki olyan neves éttermekben dolgozott korábban, mint a The Fat Duck (Helson Blumenthal étterme), a Royal Hospital Road (Gordon Ramsey) és a New York-i Per Se. Jelenleg a John Salt vezető séfje, és mint ilyen, fejébe vette, hogy összeállítja az idei karácsony legdrágább menüjét, ami négy főre csekély 125 ezer font (43,8 millió forint).
Mit kapunk ezért a lélegzetelállító összegért? Nos, a fent említett kaviár, szarvasgomba, Wagyu marhaszív, és a 13 millió forintos pezsgő mellett elkényeztetnek még minket az igazi ritkaságnak számító (és ennek megfelelően 2600 fontba, azaz 910 ezer forintba kerülő) japán görögdinnyével, és a világ legdrágább kávéjának számító, a Terra Nera által készített Uchunarival, aminek különlegessége, hogy pörkölés előtt a civetmacskák emésztik meg.
A kizárólag tagok számára elérhető oldalon megrendelhető menü azért ennyivel nem ér véget, hiszen kapunk a világ legdrágább kaviárjából, az Almasból is, az ízesítésről 150 éves balzsamecet gondoskodik.
Az angolszász kultúrkörben hagyományos karácsonyi pulyka új értelmezést kap, hiszen (már szinte szégyelljük leírni, de mit tegyünk, igaz: a világ legdrágább marhájának számító) Wagyu filével és szívvel bolondítják meg és az egészet 6000 fontnyi (2,1 millió forintnyi) értékű ehető aranylevéllel borítják be.
Mindenesetre jó étvágyat hozzá!