Ma már persze minden étteremben lehet olyan fogást kapni, amiben nincs hús. Ha azonban nem egyszeri étkezésről van szó és nem csak az unalomig ismert salátákat, párolt zöldségeket esetleg egyes tésztákat enné a vegetariánus utazó, akkor vajon mely országokban jár a legjobban?
A Guardian összeállította azoknak az országoknak a listáját, ahol a legjobban jár a húsmentesen étkező turista. Bár az amerikai húsevő nép alapvetően, azért amilyen sokszínű az ország, annyira sokfélék az étkezési szokások, és igények is, így bőségesen van választék a vegetariánusok számára is. Ha városokat szeretnénk kiemelni, akkor San Francisco, Seattle, Portland, ahol vegán pékség, sörfőzde, ruhaüzlet, biciklibolt (?!) is található. A legjobb hely azonban, a PeTA szerint ebben az évben Austin, meglepő módon, éppen a marhatenyésztő vidék, Texas közepén.
Általában a nagyvárosok azok a helyszínek, ahol a nagy számok törvénye alapján is könnyebb ilyen éttermeket találni, ahol muszáj a különböző igényeket kiszolgálni. Így ilyen jó hely Európában például Barcelona, Berlin, Párizs (30 kifejezetten vegetariánusokra berendezkedett étterem található), sőt Moszkva és Szentpétervár is, ahol pedig kb. száz éve még ez az étkezési „elhajlás" kifejezetten tiltott volt, és csak „földalatti mozgalomként" létezett. Egyébként a PeTA ebben az évben a skóciai Glasgow-t találta a világ leg vegetariánus barátabb helyének.
Sok helyen a vegetariánus választék kimerül a falafel, hummus, vega-burger, pizza, tészta nemzetközi kombóban, és nagyon nehéz mondjuk a helyi ízvilágnak megfelelő ételsorokat vagy fogásokat találni vega változatban. Belgiumban például nem könnyű húsmenetesen étkezni, de például megvalósították Gentben Sir Paul Mc Cartney ötletét, a „Húsmentes Hétfőt", ami ugyan itt nem hétfőn van, de olyankor a kávézók húsmentes ételeket adnak. Valamint itt van az egy főre jutó legtöbb vegetariánus étterem.
Ázsiában eleve jobb esélyekkel indul az utazó, hiszen ezekben az országokban az emberek egy része vallási alapon is kerüli a húsételeket. Ha nem is tiltásról, de mindenképpen ajánlásról van szó. Akár a hindukról, a buddhistákról vagy a taoistákról legyen szó. Az indiaiak 20-40%-a például vegetariánus, így itt a kínálat is sokkal szélesebb, mint az egyébként alapvetően húsevő országokban.
Egy vegetáriánusoknak tanácsokat adó honlap szerint, ha valaki utazik, érdemes előre felderíteni a területet és megkeresni a megfelelő étkezési lehetőségeket.
Fel kell készülni a túlélésre is, mondjuk két vegabarát hely között egy hosszú vonat- vagy buszúton. Érdemes némi tartalékot is képezni, magunkkal vinni, friss gyümölcsöt, zöldséget egy kis hummuszt, olívabogyót, mogyoróvajat.
Ha pedig nincs más megoldás, keressük azon nemzetek konyháinak képviselőit bármelyik országban, amelyikről tudjuk, hogy általában van a kínálatában vegetáriánus opció. Ez lehet, japán, thai, indiai, mexikói és olasz is.